Ülke geneli seçimlere yoğunlaşırken bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı boş durmadı. Nisan ve Mayıs ayı içerisinde özellikle Muğla'nın birbirinden eşsiz koyları ve yerleşim merkezleriyle ilgili yeniden yasal düzenlemeler getirilerek imarın önü açıldı.
Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre; 17 ayrı kararla Muğla'da sahil kesimlerinden kırsal alanlara kadar yeni rant alanları yaratıldı. Bunlar arasında sessiz sedasız imara açılan muhteşem koylar, çok sayıda marina, enerji ve güneş enerji santralleri, yaşlı bakımevi, özel rekreasyon alanı, maden arama izni, imar değişikliği, Bütünleşik Kıyı Alanları Planı değişiklikleri gerçekleştirildi.
Durumdan yeni haberdar olan çevreciler ve STK'lar yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aldığı o kararlardan bazıları şöyle:
Marmaris
- Karacasöğüt Mahallesinde mahkeme kararıyla durdurulan marina genişletme inşaatı için yasalar göz ardı edilerek ÇED olumlu raporu verildi.
- Selimiye Mahallesi Derindere azmak mevkiinde içerisinde 300'den fazla zeytin ağacı olan yere MUÇEV için marina izni verildi.
- Hisarönü Mahallesi, 142 nolu parselde yaşlı bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı Amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı.
Fethiye
- Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi'nde 9 Mayıs tarihinde doğal sit alanının koruma statüsünü ‘nitelikli doğal koruma alanı' olarak tescil edildi.
- Aksazlar Koyunda marina “Tekne Bağlama İskelesi” adı altında yapılacak olan marina, 300 yat kapasiteli olarak planlandı.
- Yeni (Günlükbaşı) Mahallesi sınırlarında 5 hektar rezerv yapı alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Askı İlanı.
Bodrum
- Fesleğen Mahallesinde En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Arturna II Rüzgâr Enerji Santrali (22 Adet Türbin – 92,4 MWm / 66 MWe)” projesi.
- 1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi kapsamında Torba-Çamlık-Kızılağaç Doğal Sit Alanının koruma statüsünün “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmesi işleminin 19 Nisan tarihli ve 7115 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmış ve 20.04.2023 tarihli ve 32169 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilmiştir.
- Müksebi (Ortakent)-Yahşi-Gürece-Yaka Mahalleleri koruma amaçlı 1/5000 ölçekli Revizyon İlave Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı 1/1000 Revizyon İlave Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 5 Mayıs tarihli ve 6358920 sayılı olurları ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesi uyarınca onaylanmıştır.
- Yalıkavak Mahallesi 645 Ada, 33 ve 39 parseller rezerv yapı alanı ve çevresine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği. Yine aynı yerde 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı 1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 97. Maddesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kararname.
Milas
- Demirciler Mahallesinde En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Arturna II Rüzgâr Enerji Santrali (22 Adet Türbin – 92,4 MWm / 66 MWe)” projesi.
Yatağan
- 306 sayılı Afet Riski Altında Kalan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda 20 Şubat 5787465 sayılı Bakanlık Makamı Olur’u ile Rezerv Yapı Alanı ilan edilen bölgede Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan “Muğla İli, Yatağan İlçesi, Atatürk (Eski Yeni Mahallesi) ve Madenler Mahallesi Yaklaşık 47.5 Hektar alana ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği” ve “Muğla İli, Yatağan İlçesi, Atatürk (Eski Yeni Mahallesi) ve Madenler Mahallesi Yaklaşık 47.5 Hektar alana ilişkin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.