“Millet Bahçesi Değil, Koru”



İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülmek istenmesine karşı çıkan Validebağ Gönüllüleri yine eylem yaptı. “Validebağ halkındır, halkın kalacak” , “Rant rant nereye kadar, bitti buraya kadar” , “Validebağ korudur koru kalacak” , “Ağacıma, doğama, yeşilime dokunma” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında mücadelenin süreceği mesajı verildi.

BirGün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre; Validebağ Gönüllüleri’nden İbrahim Kaya, buranın yaşamı temsil eden bir koru olduğuna dikkat çekerek: “Burayı torunlarımıza tek vücut halinde bırakabilmek için bir mücadele var. Burada birlikte yaşadığımız sincaplarımız, kaplumbağalarımız, dünya çapında olmayan kelebeklerimiz var. 22 yıldır verilen mücadele bundan sonra da sürecek. Bunu çocuklarımıza, bütün ülkeye borçluyuz.”

Yalnızca bakıma ihtiyacı var
Yine gönüllülerden Muhtar Semra Aydın da mücadele ettikçe kazanımların arttığını söyledi: “Validebağ’ı korumak sorundayız. 22 yıldır çocuklarımıza tek parça halinde bırakmak için mücadele ediyoruz. Korunun içinde 25 kelebek türü var, sincaplar var, börtü böceklerimiz var. Doğaya ihanet etmemek için bunlarla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Burası kent ormanı, millet bahçesi değildir; yalnızca bakıma ihtiyacı vardır. Yapılması gereken budur.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Validebağ Gönüllüleri adına basın açıklamasını okuyan Uğurcan Günay şöyle dedi: “Üsküdar Belediyesi yıllardır, Validebağ Korusu’nu halka açacağını söylemektedir. Oysa ki Validebağ Koru'su Cumhuriyet döneminden beri halka açıktır. Cumhuriyet döneminde hazineye geçen bu arazinin kullanım hakkı, Atatürk’ün isteğiyle 1927’de Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir. Genç Cumhuriyet’in yöneticileri halkın eğitim ve sağlık sorunlarını öncelikli olarak ele almış, koruyu doğal hali ile korumuştur. Validebağ Korusu, şehrin merkezinde çocukların sincapları, kirpileri, kaplumbağaları, kertenkeleleri doğal ortamlarında görebileceği, doğayı tanıyabileceği eşsiz bir alandır. Görüldüğü üzere, zaten her canlıya açık olan Validebağ Koru’sunda her gün yürüyen, koşan, piknik yapan binlerce insan var.”

Korumak herkesin sorumluluğu
Günay, Validebağ Korusu’nu korumanın kamu kurumları dahil olmak üzere herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti. Günay, şöyle konuştu: 2 Aralık 2020 de korudaki onlarca anıt ağacın Üsküdar Belediyesi tarafından kesilmesi üzerine, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yanıtlaması için verdiğimiz dilekçeye verilen yanıtta ‘Korudaki tüm ağaçların koruma kurulunca tescil edilmiş anıt ağaçlar olduğu' ifade edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bu yanıtı Üsküdar Belediyesi'nin açıkça suç işlediğinin kanıtıdır. Validebağ korusundaki anıt ağaçları korumak yerine kesen zihniyetin, korunun doğal halini korumak yerine yapay millet bahçesi yapmaya çalışanların, nasıl bir çevre koruma yöntemi olduğunu korudaki yıllanmış ağaçlar katledilirken gördük. Üsküdar Belediye'si kimin, hangi kararına istinaden anıt ağaçların keserek katliam yapıldığının hesabını vermelidir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.