Dünyada ilk darphanenin kurulduğu Uşak'ın Ahat Köyü sınırları içindeki antik şehir Akmonia'da 7 yıldan beri naylon altında kaldığı için özelliğini kaybeden mozaikler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen iki uzmanca incelendi. Uzmanların düzenleyeceği rapora göre soruşturma başlatılacak.
Geçen hafta Zaman, 'Antik şehrin mozaikleri naylon altında mıcır oldu' başlığıyla Akmonia'nın kurtarılması gerektiğini gündeme taşıdı. Haber üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde görevli yüksek mimar Berna Görgün ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Müdürlüğü'nden yüksek restoratör Gülseren Dikilitaş, mıcıra dönüşmüş mozaikleri inceledi. Koruma için örtülen naylonu üç yerden açtırıp fotoğraf çeken ve topraktan numuneler alan uzmanlar, bölgeyi jandarma destekli koruyan bekçilere de sorular yöneltti. İzlenimlerini rapor haline getirecek olan uzmanlar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne sunacak. Müdürlük yetkilileri de rapora göre inceleme ve soruşturma için müfettiş görevlendirecek.
Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Sabiha Pazarcı ve Ahat Köyü Muhtarı İbrahim Aybey'in de hazır bulunduğu bir günlük incelemeden sonra uzmanlar Uşak'tan ayrıldı. Zaman'ın söz konusu haberinde, mozaiklerin mıcır haline geldiğini Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk de doğrulayarak, naylona temas eden kısımlarında kararmalar ve bozulmalar olduğunu söylemişti. Anadolu'daki en önemli Yahudi merkezlerinden biri olan Akmonia'da, yağmayı önlemek için jandarma destekli güvenlik görevlisi bulunduruluyor. Uşak Arkeoloji Müzesi'nin de geçen yıl bölgede incelemeler yaparak fotoğraf çekip rapor düzenlediği öğrenildi.