Mevlanakapı'da Neler Oluyor?



Birgün Gazetesi'nden Fatih Kıyman'ın haberine göre, İstanbul’un Suriçi bölgesinde yer alan Mevlanakapı Mahallesi, rant hedeflerinden biri haline geldi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in tarihi yarımadayı “Türkiye’nin misafir odası” olarak tanımlaması, kapalı kapılar ardında yapılan planlar hakkında ipuçları veriyor. İstanbul’un dört bir yanında devasa ölçekli rant projelerinin hayata geçirildiği şu günlerde, gündemde yer bulamayan Mevlanakapı Mahallesi, varlık mücadelesini sürdürüyor.

Mevlanakapı’da dönüşüm planları 6 yıl öncesine dayanıyor. İstanbul’un birçok yerinde olduğu gibi Mevlanakapı Mahallesi’nde de yurttaş hâlihazırda ya belediyeyle mahkemelik olmuş ya da mahkemelik olan bir komşusu var. Hazırlanan 1/1000’lik planlarla yurttaşın tapulu evi SİT alanı kapsamına alınarak yıkılmaya çalışılıyor.

Değerinin çok altında metrekare fiyatları teklif edilerek TOKİ ve KİPTAŞ tekelinde satış baskısı yaratılırken, parsel ölçeğinde ‘yerinde dönüşüm’ talepleri ise belediye tarafından kabul görmüyor. Belediye görevlilerin, Mevlanakapı’daki evlerin fotoğraflarını çekmesi ve ‘nüfus sayımı’ bahanesiyle evlerde yaşayanlar hakkında bilgi toplamaya çalışmasıyla birlikte ‘gizlilikle’ yürütülen çalışmalar tekrar açığa çıktı.

Çürümeye bırakarak yıldırma politikası

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2014 yerel seçim döneminde altı yıldır planladıkları ve uyguladıkları yenileme projelerinden vazgeçtiklerini söylemişti. Ancak mahallelinin yaşadıklarına bakılırsa ‘devreye sokulan plan’, Süleymaniye’dekine benzer şekilde “çürümeye bırakarak yıldırma” üzerine kurulu. Mevlanakapı sakinlerinden 63 yaşındaki Hasan Marşoğlu, 6 yıldır devam eden dönüşüm söylentilerinin ardından mahalleye polis gelmediğini söyledi. Marşoğlu, uyuşturucu satıcılarının mahallede kol gezdiğini ve bu duruma göz yumulduğunu kaydetti. Yaşananlarsa, dönüşüm tartışmalarına sahne olan Okmeydanı ve Fikirtepe’de patlak veren sosyal problemlere fazlasıyla benziyor.

Mahalleli Deniz Türkeş, 25 bin seçmenin yaşadığı Mevlanakapı’daki planlardan ‘insanları şehrin dışına atma’ planları olarak söz ediyor. Dernek üyesi ve fahri başkan Hasan Marşoğlu, bilgilendirme toplantısı adı altında belediyeye çağrıldıklarını ve sunumu yapılan planlarda mahallenin gelecekte yeşil alan olacağından bahsedildiğini aktarıyor. Fakat, yanı başlarında ‘yeşil alan’ olarak planlandıktan sonra ‘Yedikule Konaklarına’ dönüşen proje ise hala hafızalarında yer alıyor. Marşoğlu belediye yetkililerine, “Peki bu planda bize yer var mı?” diye sorduğunda ise, dönemin imar müdüründen eşine az rastlanan bir ‘açıklıkla’, “Size yer yok, burayı elit bir yer yapacağız” yanıtını almış.

***

Çare dayanışmayı yeniden inşa etmek

Sosyal ve altyapı problemlerine karşı kaderine terk edilen mahallede insanlar çareyi dayanışmayı yeniden inşa etmekte buluyor. Mevlanakapılı Deniz Türkeş ve Fırat Eskici’nin kurduğu Suriçi Mahalleleri Yaşam ve Dayanışma Derneği ise bunun en önemli örneği. Ağustos ayında birinci yılına girecek olan dernek, mahallelinin çabasıyla yoktan var edilmiş. Dernekte eğitimini tamamlayamamış genç kadınlara ve maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarına çeşitli dersler veriliyor. Ayrıca mahalleliyle forumlar gerçekleştiriliyor ve ‘rant karşıtı’ bir dayanışma kuruluyor.