Mevlana Kültür Köyü Kuruluyor

Mevlana Müzesi’nin çevresine yapılacak yenileştirme çalışması kapsamında, Müze ile Mevlana Kültür Merkezi, Türk kültürünün önemli yapılarının minyatürlerinin bulunduğu yaya yoluyla birbirine bağlanacak.

Konya’nın merkez Karatay İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Mevlana Müzesi gibi, dünyanın çeşitli yerlerinde çok sayıda turistin ziyaret ettiği turistik öneme sahip alanların, gelen kişileri cezbedecek niteliklerde tasarlandığını söyledi.

Mevlana Müzesi ve çevresinin ise genel durum ve yapılaşma açısından müzeyi ziyarete gelen turistlere bekleneni vermekten uzak olduğunu belirten Hançerli, müze çevresinin güzelleştirilmesi ve Şeb-i Arus törenlerinde sema gösterilerinin spor salonlarından kurtarılması için Müze yakınlarına Mevlana Kültür Merkezi inşa edildiğini ifade etti.

MEVLANA MÜZESİ’NİN DUVARI YIKILACAK
Mevlana Müzesi çevresi ve müzeden Kültür Merkezi’ne kadar olan toplam 640 bin metrekarelik alanda köklü bir yeniden yapılanma çalışması gerçekleştirmeye hazırlandıklarını anlatan Mehmet Hançerli, “Çalışmalara, Mevlana Müzesi’nin Gülbahçe olarak adlandırılan, arka kısmının duvarını yıkarak başlayacağız. Müzeye, aynı kapıdan girip çıkılmayacak. Selimiye Camii yanındaki kapıdan içeri giren ziyaretçiler, çıkışlarını Gülbahçe’den yapacak. Halen belediye binası olarak kullanılan eski Konya evi mimarisindeki 2 katlı cumbalı yapıları değerlendireceğiz. Bu evlerde kalaycılık, bakırcılık, nalbantlık ve çinicilik gibi unutulmaya yüz tutmuş eski el sanatları canlandırılacak” diye konuştu.

MÜZE KÜLTÜR MERKEZİ ARASI YAYA YOLU
Hançerli, Mevlana Müzesi’nden çıkıp doğrudan bu işyerlerine giren turistlerin, o dönemin sanatlarını icra eden geleneksel kıyafetler içindeki kişilerle karşılaşıp, adeta Mevlana’nın yaşadığı dönemin havasını soluma imkanı bulacağını söyledi.
Düzenlemenin sadece bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Hançerli, “Bu alanın çevresine yakın yerlerde ise 3-4 katlı, pansiyon tarzında lüks oteller yapılacak. Böylece, Konya’ya daha önce günübirlik gelen turistlerin kalması için otantik bir konaklama bölgesi inşaa etmiş olacağız. Mevlana Müzesi’nden çıkıp, eski Türk sanatlarını yakından görecek ziyaretçiler, sema programlarını izlemek için gidecekleri Mevlana Kültür Merkezi’ne ilginç bir yoldan ulaşacak. Turistler yaya yolunda Türk kültüründe önemli yer tutan önemli mimari yapılarımızın minyatürlerini görebilecek” dedi.

MEVLANA KÜLTÜR KÖYÜ
Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, bir ‘Mevlana Kültür Köyü’ özelliği taşıyacak dev projenin özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirileceğini, halen projeye son şeklin verilmesi için turizm yatırımcıları ve sanat danışmanlarıyla görüşmeleri sürdürdüklerini sözlerine ekledi.