Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Celal Bayar Üniversitesi'nin işbirliğiyle, 23 yıldır sürdürülen Metropolis antik kenti kazı çalışmalarının 2013 yılı etabı başladı. Torbalı Belediyesi ve Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) ile birlikte kazı çalışmalarına destek veren Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre; Metropolis bu yıl içinde ören yeri olarak ziyaretçilere açılarak, kültür turizmine kazandırılacak.
İzmir'in EXPO şansını artıracak
Metropolis Antik Kentindeki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, geçen yıl başlayan ören yeri çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını belirterek, “Metropolis'in 2013'te ören yeri olarak açılması ve kültür turizmine kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Metropolis'in aynı zamanda İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda yapılan çalışmalarda önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Antik kentin gizemi çözülecek
Aşağı Hamam (Palaestra) yapısındaki, 2008 yılında başlanılan kazı çalışmalarını bu yıl tamamlamayı ve hamamı eksiksiz olarak ortaya çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Aybek, bununla birlikte Metropolis kentinin resmi yapılarının yoğunlaştığı Orta Kent (Kent Meclisi Binası, Hamam Yapısı, Stoa ve çevresi) alanında yeni bir çalışmaya başlamayı düşündüklerini, bu yıl da yeni yapılar topluluğu, buluntu ve eserleri gün ışığına çıkarak Metropolis'in gizemini çözmeye devam edeceklerini bildirdi.
Taraf Gazetesi'nin haberine göre Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise Metropolis'in tarihsel zenginliğinin ülke için önemli bir değer olduğunu, ören yeri çalışmalarının da tamamlanmasıyla, bu zenginliğin yerli ve yabancı turistlerle paylaşılacak olmasının, kendilerine heyecan verdiğini, Metropolis'in bölge ekonomisine ve kültür turizmine önemli katkıları olacağına inandıklarını aktardı.