Meslek Odaları Van Depreminin Yıldönümünde Basın Açıklaması Yaptı



İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası Van depreminin birinci yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptılar.

İMO: İnsan hayatı ve kamu yararı korunması gereken temel değerdir

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ilk günden bu yana Van’da gerçekleştirdikleri çalışmalar ışığında; sadece yıkılan binaların birçoğunda seçilen taşıyıcı sistemlerin hem tasarım hem de imalat açısından depreme dayanıklı yapı tasarımı ilkelerine uymadığına, beton dayanımının elle ufalanabilecek düzeyde kalitesiz olduğuna, çadır yaşamının barındırdığı risklerin ölümlere neden olduğuna ve ağır yaşam koşullarıyla mücadele etmek durumunda kalan Van halkının kentten göç etme dışında çare bulamadığına tanıklık ettiğini vurguluyor.

Kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak bilinen yasa ile Van Depremi’nin popülizme malzeme edildiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamaları’nın herhangi bir veri veya envanter çalışmasına dayanmaksızın 5 Ekim’de 33 ilde aynı anda 150 kamu binasının yıkımları ile başlatıldığını hatırlattı. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Haziran ayında riskli alan ve riskli yapıların tespit çalışmalarının başlatılması için 81 il Valiliği ve Belediyeye bir genelge gönderdiğini vurgulayan Oda, basın açıklamasında; “Yapı denetimden muaf tutulan TOKİ’ye rezerv alanlarının belirlenmesi gibi önemli bir yetki daha vererek asıl amaçlananın ne olduğunu açıkça ortaya koymuş oldu. Ülkemizin tüm kentleri adeta, Van ili özelinde jeolojik etüt çalışmaları tamamlanmaksızın inşaatlara başlayan ve hatta birçok inşaatını tamamlayan TOKİ’nin insafına terk edildi” dedi.

Yönetimi deprem tehdidiyle kentsel dönüşüm projelerini meşrulaştırmaktan vazgeçmeye çağıran İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, “Olası depremlerin yol açacağı yıkım önlenmek isteniyorsanız, kentsel planlama ve uygulama süreçleri başlatın, dönüşüm alanlarını, sosyolojik ve çevresel değişkenleri ve bu bölgelerde yaşayanların ihtiyaçları göz önüne alarak belirleyin, rant yaratacak uygulamalardan kaçının ve kamu yararı ilkesinden ayrılmayın. Mühendislik mesleğini itibarsızlaştıracak ve meslek örgütlerini güçsüzleştirecek uygulamalardan vazgeçin” dedi.

Konu Başlıkları Burada Görünecek


JMO: Doğa olaylarının afete dönüşmesi ‘kader’ değildir

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ise gerçekleştirdiği basın açıklamasında; 1999 Marmara depremlerinden sonra gündeme gelen 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunun sorunlara çözüm olamadığı bir ortamda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun sorunları çözmekten uzak olduğunu belirtti.

Söz konusu yasanın, özünde afet riski altındaki yerlerin güvenli bir yaşam alanına dönüşümünü değil, ranta dönüşümünü esas aldığını vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası depreminin birinci yılında önerilerini bir defa daha paylaştı:

“Öncelikle Van ili ve çevresinde bölge halkının insanca yaşam koşullarının bir an önce sağlanması için çalışmalar tamamlanmalıdır.

Ve dili Jeolojiyle yazılmış olan doğa ancak Jeolojiyle çözümlenebilir gerçeği temel alınarak;

MMO: Van Depreminin yaraları sarılmayı bekliyor!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, 4708 Sayılı ‘Yapı Denetim Yasası’  ve yönetmeliklerinin, denetimsiz yapılaşmayı teşvik eden, kamusal denetim alanını ticarileştirerek özelleştiren, katılımcılığı reddeden, meslek odalarının önerilerine kapalı bir anlayışla hazırlandığına dikkat çekti. Bu anlamda ‘yapı denetimi’nin anahtarını ‘mesleki denetim’ olarak tanımlayan Çakar, mesleki denetimin olmazsa olmaz koşulunun TMMOB’a bağlı Odaların görev ve yetki alanında bulunan ‘Uzmanlık ve Belgelendirme’ olduğunu ifade etti.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile sorunların daha da arttığını beliren Çakar, yasa ile Bakanlar Kurulu, ilgili Bakanlık ve TOKİ’nin, deprem riski gerekçesiyle ülke topraklarını hiçbir kayıt ve koşula bağlı olmaksızın rant temelli imar hareketlerine açabileceğini söyledi.

Van depreminin birinci yıldönümünde, yetkilileri bir kez daha uyarmak istediklerini dile getiren Çakar, yazılı basın açıklamasında “Yapı Denetim Yasası, İmar Yasası, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve ilgili diğer yasa ve yönetmelikler, TMMOB ve bağlı Odalarının önerileri doğrultusunda rant ve kâr kaygısı gütmeyen bir içerikle ve ilgili bütün tarafların katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde ülkemizin ağır deprem gerçekleri daha büyük toplumsal yaralar açarak sürecektir” ifadesine yer verdi.