Mesa Mortgage Sisteminin Pratiğini Letonya'da Yapacak



Mesa, Letonya'da mortgage sistemi ile lüks konut inşaatına başladı. 630 konutluk bir yaşam merkezi yatırımına imza atan şirket, Letonyalılar'ı 30 yıl vade ile kira öder gibi ev sahibi yapacak. Mesa bu projeden 90 milyon euro ciro hedefliyor.

Konut sektörünün önde gelen şirketlerinden Mesa Mesken Sanayi, Türkiye'de en geç 2005 yılının ikinci yarısında hayata geçirilmesi planlanan mortgage sistemiyle ilk uygulamayı Letonya'da yapacak. Mesa'nın dev projesi, Letonyalılar'ı 30 yıllık vade ile kira öder gibi ev sahibi yapacak.

Letonya'da, mortgage sistemi ile konut yapacak ilk yabancı gruplardan biri olacak Mesa, başkent Riga'da 110 bin metrekarelik bir alanda 630 konutluk 4 blok, fitness center, alışveriş merkezi ve ticari ofislerin yer alacağı büyük bir yaşam merkezi yatırımına başladı. Mesa Genel Müdürü Can Aynagöz, 80 milyon euro yatırım yaptıkları arazide konutların ilk etabı olan 141 dairenin inşaatına start verdiklerini söyledi. Aynagöz, "Letonya'da Hansabank adında bir bankayla anlaştık. 30 ay vade ve yüzde 4 faiz ile konut satışı yapabilme imkanı bulduk. Daha önce Letonya'da 15-20 aya varan vadeler uygulanıyordu" dedi.

AB'ye yeni giren ülkelerden biri olan Letonya'da konut arzının talebe yetmediğini söyleyen Aynagöz, "Özellikle son 3-4 yılda Letonya'da yaşam standardının artması, konuta talep gelmesi fakat yeterli düzeyde arz olmaması, bizi buraya yatırım yapmaya itti. Letonya büyüme potansiyeli taşıyan bir pazar" diye konuştu.

Polonya'da da bin 200 konut inşa edecek
Konutların ilk etabının yılbaşı itibarıyla satışa sunulacağını ve 6 ayda satışın tamamlanacağını belirten Aynagöz, "Arazide konut dışı projeler de ikinci etap yapılırken başlayacak. Bütün konutların satışından 90 milyon euroluk hasılat bekliyoruz" dedi. Aynagöz, Polonya'da da aynı şartlarla bin 200 konutluk bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Mesa, Nurol Holding ile birlikte Polonya'nın başkenti Varşova'da tekstil ve hazır giyim toptancıları için Maximuş Toptancılar Merkezi adlı bir alışveriş merkezi inşa ediyor. Merkezin ilk etabını Ocak'ta bitireceklerini belirten Aynagöz, tekstil, deri, hazır giyim ve aksesuvar toptancıları için 70-300 metrekare arasında işyerlerinin bulunacağı merkez sayesinde Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün Polonya üzerinden AB'ye gireceklerini söyledi.

Türkiye'de Mortgage bankalara bağlı
Şimdiye kadar Türkiye'de yaklaşık 50 bin civarında konut inşa ettiklerini ifade eden Mesa Genel Müdürü Can Aynagöz, mortgage sisteminin Türkiye'de düşük riskle uygulanabilirliği konusunda şüphe duyduklarını söyledi. Aynagöz, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'de mortgage sistemi gelecek diye bir heyecan var. Fakat, bu sistem, uzun vadeli bir finansman kaynağı bulunmasına dayanıyor. 15 yıllık borcu çok düşük faizlerle hangi banka karşılıyacak, bunu merak ediyorum."

Adım adım MESA'nın Letonya'daki mprtgage macerası
Letonya'da 3 bankayla görüştüklerini ve Hansabank'la 3 ay süren görüşmelerden sonra anlaştıklarını söyleyen Aynagöz, yurtdışında yaşadıkları mortgage deneyimini şöyle anlattı:

* Önce Hansabank'a projemizi, fizibilite raporunu sunduk, finansal durumumuzun güvenilir olduğunu kanıtladık.

* İpotek etmek şartıyla arazinin ipotek değerinin 4-5 misli krediyi aldık.

* Banka, ayrıca müşterilerimizi de yüzde 4 faiz oranı ve 30 ay vade ile kredilendirmeyi kabul etti.

* Yabancı bir ülkede inşa ettiğiniz konutları satabilmeniz için uluslararası bir pazarlama şirketiyle de anlaşmanız gerekiyor. Balst Şia Limited

* Şirketi olarak adlandırılan ve gayrimenkul satışı yapan bir şirket ile satışlardan belli bir komisyon vermek kaydıyla anlaştık.