ODTÜ’de, İTÜ’de Ankara Siyasal’da okuyan altı çoğu mimar arkadaşın hocalarıyla birlikte 1969’da Ankara’da kurduğu ve bu yıl 40. yaşını kutlayan Mesa Mesken Sanayi A.Ş., 6.5 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı, Yönetim Kurulu Üyesi Can Aynagöz ve Aslı Tokatlı ile Koordinatör Nejat Elaldı’nın yer aldığı toplantıda Ankaralı Mesa’nın 40 yılı ilk kez basına anlatıldı.
Dünyada ilk 225’in içinde
Geçen yıl dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasına girdiklerini, Türkiye’de toplukonut yaklaşımını tamamıyla değiştirerek, ilk kez insanı ve binayı çevresiyle birlikte ele alan site anlayışını hayata geçirdiklerini belirten Erhan Boysanoğlu, Mesa’nın standardını ve kalitenin elde edilmesinde başvurulan bir referans olduğunu belirtti. Boysanoğlu, “Mesa okul gibidir. Ayrıca bizden önce akıllı evin adı bile yoktu” dedi.
‘60 bin konutu geçtik’
60 bin aileyi konut sahibi yaptıklarını belirten Boysanoğlu şöyle dedi: “Eskiden konut ‘yap-sat’tı. Bugün ‘sat-yap’ ise bu yöntemi biz icat ettik. 40 yılda üçüncü nesile hizmet verir hale geldik. İlk müşterilerimizin torunları şimdi müşterimiz. Türkiye’yeye site kavramını biz getirdik. Altyapı ve çevre düzenlemesini de içeren, tasarımından tamamlanmasına, üretimin her aşamasında Mesa imzası bulunan yaklaşık 7 milyon m2 alana sahip 60 binden fazla konut yaptık. Yurtiçinde 500 bin m2/yıl düzeyinde bir inşaat kapasitesine sahibiz. İnşa ettiğimiz binaları sahiplerine özel garantiyle teslim ediyoruz. Kullanımda çıkabilecek kusurları altı ay boyunca gideriyoruz.”
40 yılda sekiz kriz gördük
“40 yıllık iş hayatımızda sekiz kriz gördük, krizlere sezinleme duygumuz geliştirdik” diyen Erhan Boysanoğlu Libya, Azerbaycan, Kazakistan, Letonya ve Polonya’da yatırımlara hız verdiklerini belirtti. Ekonomik daralma dönemlerinde taahhüt işinin daha çok önem kazandığına dikkat çeken Boysanoğlu, “Libya’da taahhüt işine asılıyoruz. Bu ülke ve Azerbaycan’da yeni taahhüt işlerine başlıyoruz. Kazakistan’da işleri ağırdan alıyoruz ama burada ticaret merkezi yatırımımız var. Polonya’da 1300 konutluk projemize başlamak için hevesliyiz ama krizin derinliğine göre buna karar vereceğiz. Letonya Riga’da ise 250 milyon avroluk projeyi tamamlayacağız” dedi.
‘Pantolona benzemez’
Konut sektöründe bu yıl sıkıntıların göründüğünü belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı, “Şu anda elimizde 200 milyon TL’lik konut stokumuz var. 800 milyon TL’lik de devam eden projemiz mevcut. Sektörde ise stok 6.5 milyar TL düzeyindedir. 2009 yılında sektörde sıkıntı gözüküyor. Ancak bizim sektörde kriz var diye işleri durduramazsınız. Bizim gibi mateahhitler kriz var deyip çantasını alıp gidemiyor. Türkiye’de 300 bin müteahhit var. Bunun azalması lazım. Bu sayı Polonya’da sadece 6, Almanya’da 18’i geçmiyor. Almanya’ya 10 dolara kot pantolon satttık. Nerede bizim işte oralarda o kadar kolay bir şeyler yapıp satmak. Bize ait olmayan arsa üzerinde emlak yapmak hiç de kârlı bir iş değil. Kârımız yüzde 10’u geçmez. Türkiye’de sıkışan piyasa konut değil arsadır. İnşaatın maliyeti bellidir. Eğer arsa maliyetinde bir gerileme olursa konut fiyatlarında de gerileme yaşanır” diye konuştu.
Köşke konut yok
Mesa İnşaat, İstanbul Kuzguncuk’taki Abdülhamit döneminin gayriresmi kültür ve sanat merkezi olarak bilinen Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü’nü 1986 yılında satın aldı. Boysanoğlu, Köşk’ün öyküsünü şöyle anlattı: “Üryanizade Cemil Bey tarafından 1885’te yapılmış. mimarı İtalyan Sigi Alberti. Bu köşk İstanbul’da saray dışında elektriği. kaloriferi ve telefonu olar ilk köşk. Amacımız Köşk’ü restore edip korumak, çevresine uygun koşullarda konut yapmaktı. Ancak, bir günde değişen bir kararla konut yapma şansımız ortadan kalktı. Biz de 2004-2005’te restore ettik. Şimdi Mesa’nın İstanbul ofisi olarak hizmet veriyor. “
Çengelköy prestij işi
Mesa, İstanbul’da Capitol Alışveriş Hizmetleri A.Ş’nin de sahibi. Ankara’da Çankaya Konutları, ABD Savunma Bakanlığı İncirlik Askeri Lojmanları, Türkiye Emlak Bankası Ataköy konutları, Mesa-Nurol ortak girişimi Bahçeşehir Konut gibi projelerle ünlenen Mesa, şu anda TOKİ’ye Parkoran Konut Projesi-Ankara, Kentpark Alışveriş Merkezi-Ankara, Mesa Mesken Sanayii AŞ Çamlıpark Konut Projesi-Ankara ve Mesa Mesken Sanayii AŞ Çengelköy Evleri-İstanbul.
Çengelköy projesinin 40’ıncı yıla özel bir ‘prestij’ projesi olduğuna dikkat çeken Erhan Boysanoğlu, “298 konuttan 70’ini iki ayda sattık. Metrekare fiyatları da 5 bin 500-6 bin TL arasında değişiyor. Biz üst profile hitap ettiğimiz için dolar arttıkça bizim projelerde alımlar da artar. Aslında biz ‘orta sınıfa’ hitap etmek istiyoruz” diye konuştu.
Mesa’nın beşyıl önce Ankara’da sağlık sektörüne yaptığı yatırım olan Mesa
Hastanesi ile de öne çıktığını aktaran Erhan Boysanoğlu, “Bunun dışında geçen
yıl Mesa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’yi kurduk.
2008 yılı sonu
itibarıyla değeri yaklaşık 500 milyon TL olarak tespit edilen şirketin halka
arzı 2010 içinde düşünülüyor. GYO’lar arasında birinciliği hedefliyoruz.” Erhan
Boysanoğlu, bugüne kadar 10 okul, üç kültür merkezi ve iki sağlık merkezi
yaparak devlete bağışladıklarını da belirtti.
Tünel kalıpta dünya lideri
İnşaatta kullanılan ‘tünel kalıp’ gibi her türlü çelik kalıp, çelik hasır, doğrama gibi bazı yapı bileşenlerinin üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Boysanoğlu, Mesa, Türk toplukonut sektörüne kazandırdığı tünel kalıp teknolojisiyle ilgili şunları söyledi: “Tünel kalıp tesisini Fransız bir şirketle Ankara’da kurduk. Bu teknoloji sayesinde betonlar tek parça oluyor. Şu anda dünyanın en büyük tünel kalıp üreten şirketiyiz. Fransız ortağımız artık yok. 36 ülkeye satış yapıyoruz. ABD ahşap ağırlıklı inşaat yapan bir ülke onları da tünel kalıp sistemiyle tanıştırdık. Yılda 100 bin m2 üretim kapasitesi var. 1 m2’si 1000 defa kullanılabiliyor.”
‘35 katı milli takım sayesinde kopardık’
Letonya’nın başkenti Riga’da şehrin en yüksek binalarının inşaatını gerçekleştiren Mesa’nın buradaki yatırım hikâyesi de oldukça ilginç. Mesa Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı, yurtdışı seyahatlerinden birinde otel lobisinde tanıştığı bir işadamından aldığı kartvizitle Riga’ya odaklandı. Akçalı, izlenimlerini başta Erhan Boysanoğlu olmak üzere Mesa’daki ortaklarıyla paylaştı. Sonunda Riga’da 40 dönümlük bir arsayı, o rönemki fiyatlarla iki lüks otomobil fiyatına satın aldı. Mesa İnşaat, bakir gördüğü Riga’daki 40 dönümlük arsa için iki farklı konut projesi hazırladı. Biri, o dönemde geçerli kurallara göre 10 katı aşmayan şekilde planlandı. Diğeri de, uygulama şansı bulamasa da belediye yönetimine ufuk açması için dört gökdelenden oluşan projeyle ortaya konuldu. Mesa İnşaat, bu projeyi Riga Belediyesi’yle ilk konuşmaya başladığı günlerde Türk Milli Takımı, dünya üçüncüsü olmuş, İstanbul’a dönmüştü. Riga Belediye Başkanı, ilk görüşmeler sırasında Mesa ekibini Türk Milli Takımı’nın başarısından dolayı kutladı.
Mesa İnşaat, Riga Belediyesi’yle görüşmeleri sürdürürken, Euro 2004 elemelerinden sonraki baraj maçında Türk Milli Takımı’nın karşısına Letonya çıktı. Türk Milli Takımı, 15 Kasım 2003’te Riga’da oynanan ilk karşılaşmayı 1-0 yenik tamamladı. Dünya üçüncüsü bir takımı yenmek, tüm Letonyalılar gibi Riga Belediye Başkanı’nı da mutlu etti. Mesa’nın Riga projesiyle ilgili temsilcisi, bu dönemde zaman zaman belediye başkanını özellikle dört gökdelenli proje konusunda ikna etmeye çalıştı. Riga Belediye Başkanı en sonunda, “Türk Milli Takımı’nı İstanbul’da da yenersek, o zaman dile benden ne dilersen” dedi. 19 Kasım 2003’te oynanan maç, 2-2 berabere bitti, Türk Milli Takımı Euro 2004’te baraja takılıp kaldı. Bu gelişme üzerine Mesa temsilcisi yeniden Belediye Başkanı’na gitti. 50 katla başlayan pazarlık, 35 katla tamamlandı. Böylece Mesa’ya, Riga’nın ilk 10 katı aşan dört gökdelenini yapma yolu açıldı. Burada 700 konutluk 250 milyon avroluk bir proje yapıyoruz, yüzde 70’i bitti.” Akçalı, Riga’da projede metrekare bedellerinin de 1.500-4.000 avro düzeyinde olduğunu aktardı.