Mersin’de Köylülerden Ağaç Kesimine Karşı Eylem



Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Güzeloluk yaylasının üst kesimlerinde bulunan ve yayla özelliği olan 6 köyde yaklaşık iki ay önce başlayan ardıç ağaçlarının kesiminin durdurulmasına yönelik köylülerin çabası sürüyor.

Köylülerden Ali Topal, ardıç kesiminin durdurulması için bir süre önce ‘Yürütmeyi durdurma' istemli İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Sözcü’den Ali Ekber Şen’in haberine göre; Çıngılık bölgesinde basın açıklaması yapan Ali Topal, bölgede yetişen ardıç ağaçlarının ekolojik değer, kültür açısından son derece kıymetli ve yetiştirilmesinin de son derece zor olduğunu belirterek, ardıç kuşuna bağımlılığı olan juniperusexcelsa (boylu ardıç) ağaç türü olduğunu ifade etti.

Orman idaresinin bu kesim yapılan alanların bozuk orman sınıfında olduğunu söylediğini hatırlatan Topal, şöyle konuştu: “Daha öncesinden 12 -15 yıllık dikimi yapılmış ve bu gün boyları 2 metre ve 6 metre arasında bulunan sedir fidanlarının yetişmesine engel teşkil ettiği söylenmektedir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Oysa bu fidanlar bu zamana kadar o kesilen ardıç ağaçları ile birlikte yetişmiş o boya gelmiştir.

Orman İşletme Müdürlüğü adına arazide kesimi müteahhit firmanın personelleri yapmaktadır. Çünkü bölgede orman işletmeye ait bir personel bulunmamakta ve bütün kontrol müteahhit firmanın gözetimindedir ve hatta bölgeye orman işletmenin personellerinin bile girme yetkilerinin olmadığını söylemektedirler.”

Topal, ardıç ağacı kesimlerinin Orman Genel Müdürlüğü'nün Ocak 2014 yılında bütün teşkilatlarına tebliğ ettiği Silvikültürel uygulamalarıyla ardıç ağaçlarının nasıl gençleştirileceğinin anlatıldığı ancak maddelerin büyük çelişki gösterdiğini belirtti. Topal sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca kesilen ardıç ağaçları bölge insanı ve köylerin yararına da kullanılmamakta, üç aydır her gün Karaman’a nakliyesi yapılmaktadır. Bizim buradaki kaygımız ne siyasi ne de ticari boyutludur. Tamamen doğaya olan saygımız ağaca olan sevgimizdendir. On binlerce ardıç ağacının kesilmesini görüp tepkisiz kalmakta insani yanımızla örtüşmemektedir. Kurtarılacak her bir ardıç geleceğimize hem bir ekolojik miras, hem de nefes olacaktır. Bozuk orman olarak nitelendirilen bölgede aslında her dekara 20 ile 40 arası ardıç ağacı düşmektedir ve tıraşlama ile kesilmektedir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.