Mersin’de Bakanlığın ‘Rant’ Israrı



Mersin'in Adnan Menderes Bulvarı'nda denize sıfır ve son derece değerli arazilerinden biri olan Yenişehir PTT Tesisleri'nde ranta dayalı plan değişikliği ısrarı ortaya çıktı.

İlgili kuruma ait imar planında ‘Kamu Hizmet Alanı' (KHA) olarak geçen araziyi “Ticaret ve konut” olarak çevirme teklifi Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ret edilmesine rağmen, bakanlık yeni bir hamle yaptı. Değişikliği hayata geçirmek için ilgili belediyeleri baypas eden bakanlık, büyük bir rantın önünü açacak değişikliği hayata geçirmek istiyor.

Sözcü’den Ali Ekber Şen’in haberine göre; Mersin sahilde kalmış son nefes alanlarından biri olan Yenişehir PTT Tesisleri ile ilgili imar değişikliği hareketi yaklaşık 1 yıl önce başladı. 1979 yılından itibaren; inşaat, otomotiv, sigorta, elektronik, tekstil, güvenlik sistemleri, gıda sektöründe faaliyet gösteren Grup, PTT’ye dilekçe ile başvurarak, 14 bin 589 metrekare olan taşınmaza ‘Ticaret ve konut alanı” olarak imar değişikliği yapılması halinde satın alacağını bildirdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Meclis oy birliğiyle ret etti
PTT, 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı, Yenişehir Kesimi Revizyonu yapımı yetkisindeki Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. Söz konusu değerli arazinin ‘Kamu Hizmet Alanı” (KHA) kapsamından çıkartılarak, ‘Ticaret konut' olarak plan değişikliği başvurusu, Büyükşehir Meclisi'nde görüşülerek ret edildi.

PTT, bunun üzerine 30 günlük süre içinde söz konusu plana itiraz etti. Kurumun plan değişikliği talebinin yeniden geldiği Cumhur İttifakı'nın çoğunluğundaki Büyükşehir meclisinde oy birliği ile ret edilince söz konusu alan “Kamu Hizmet Alanı” olarak geçti.

Bakanlık devreye girdi
PTT'nin ranta dayalı plan değişikliği önerisinin meclisten ret edilmesi ve nedeninin bildirildiği Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yeniden devreye girdi.

Genel Müdürü Erdal Kayapınar imzasıyla taşınmazın bulunduğu Yenişehir Belediye Başkanlığı'na 27.05.2022 tarihli gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi: “Mersin İli, Yenişehir İlçesi, Çiftlik Mahallesi 9064 ada I parsel sınırlan içerisinde bulunan ve 14.589 metrekare yüzölçümüne sahip alanın, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ‘Riskli Yapı’ ilan edildiği ve tapunun beyanlar hanesine işlendiği belirtilerek, söz konusu riskli alana ilişkin 1/5000 ve l/1000 ölçekli İmar Planına ilişkin teklif dosyası 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri uyarınca değerIendirilmek üzere Bakanlığımıza iletilmiş olup, plan değişikliği teklifine ilişkin sayısal veriler (ITRF-96, 3 derece) yazımız eki CD’de sunulmuştur.

Kurum ve Kuruluş görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında plan teklifine ilişkin yazı eki CD'de sunulan içeriğe binaen oluşturulacak imar planına esas kurum/kuruluş görüşlerinin 3194 sayılı İmar Kanununun 8/e maddesinde yer alan ‘Kamu kurum ve kuruluşları veya plan müellifleri: ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından plana ilişkin görüşlerini alır.

Kurum ve kuruluşlar, görüşlerini en geç otuz gün içerisinde bildirmek zorundadır. Görüş bildirilmesi için etüt ve analiz gibi uzun süreli çalışma yapılması gereken hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının talebi üzerine otuz günü geçmemek üzere ilave süre verilir. Bu süre içerisinde görüş bildirilmediği takdirde plan hakkında olumsuz bir görüşün bulunmadığı kabul edilir.' hükmü kapsamında Bakanlığımıza iletilmesi gerektiği hususunda; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mecliste yeniden görüşülecek
Gelişmeler üzerine söz konusu plan değişikliğini yapmak isteyen bakanlık, ilgili mevzuat gereğince istediği görüş önce Yenişehir Belediye Meclisi'nde ele alınacak. Buradan çıkacak görüş daha sonra Büyükşehir Meclisi'ne gelecek. Büyükşehir Meclisi'nde konu yeniden ele alınarak bakanlığa bildirilecek nihai görüş netleşecek.

Son 5 yıldır bu yöntem uygulanıyor
Bu arada ilgili plan değişikliklerini yerelde uygulama şansı bulamayan kurumların, bu durumu bakanlıklar üzerinden aştığı biliniyor. Mersin'deki büyük imar değişikliği talebini ilgili belediyleler üzerinden alamayan PTT, bunu Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı üzerinden aşmak için girişimlerde bulundu.

Bakanlıkların son 5 yılda ranta dayalı imar planı değişikliğini belediyeleri pas geçerek direk ilgili bakanlıklar üzerinden aldığı biliniyor. Mersin'deki imar planı rantında da Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı devreye girerek imar iznini vereceği konuşuluyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.