Mermercilik Sektörü 10 Yılda Çok Gelişti

9 Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Burhan Erdoğan, Türkiye’nin mermercilik sektöründe son 10 yılda büyük gelişme gösterdiğini söyledi.

Maden Tetkik ve Arama Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nce düzenlenen “Güneydoğunun Ekonomik ve Endüstriyel Hammaddeleri Semineri” Diyarbakır Müzesi Toplantı Salonu’nda başladı.

Prof. Dr. Burhan Erdoğan, seminerdeki konuşmasında, Türkiye’deki mermer işletmelerinin Batı Anadolu’da M.Ö 400 ve M.S 400 yılları arasında büyük gelişme gösterdiğini belirterek, bu nedenle o dönemde mermer ticaretinin yoğun olarak yapıldığını kaydetti.

Türkiye’de mermer madenciliğinin devlet desteğinden yoksun olarak faaliyet gösterdiğini, buna rağmen bu alandaki çalışmaların büyük ivme kazandığını anlatan Prof. Dr. Erdoğan, şöyle dedi:

“Mermer dışındaki tüm maden sektöründe devlet desteği bulunmaktadır. Buna rağmen mermercilikte Türkiye son 10 yılda büyük gelişme göstermiştir. 10 yıl önce Türkiye’nin mermer ihracatı 10 milyon dolar iken, 2002 yılında mermer ihracatı 300 milyon dolara yükselmiştir.

Geçmişte sadece hammadde olarak mermer ihraç edilirken, günümüzde ihraç edilen mermerlerin yüzde 80’i işlenmiş ürünlerden oluşmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi mermer yatakları yönünden çok zengin bir bölgedir.”

Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Genel Sekreteri İsmet Cengiz ise tarih boyunca demir ve bakır madenciliğinin bölgede yapıldığını ve bugün madencilik ile ilgili kalıntıların yaygın olarak bulunduğunu söyledi.

Ergani bakır madeninin dünyanın en eski bakır işletmesi olduğunu ve burada M.Ö 7 bin yıllarında bakır işlendiğini anlatan Cengiz, şöyle konuştu:

“Bu bölgede hüküm süren devletler bölgenin zengin kaynakları sayesinde büyük ekonomik ve siyasal güce ulaşmışlardır. Buna rağmen günümüzde bölgedeki mevcut kaynaklar yeterince değerlendirilmemektedir. Bu hammaddelerin değerlendirilerek yatırıma dönüştürülmeleri sağlanmalıdır. Yeraltı kaynaklarının kalkınmamızdaki rolünün doğru ekonomik politikalarla belirlenmesi halinde bölge insanını yaşam kalitesi artacaktır. Türkiye’nin tek ve 75 milyon tonluk rezerve sahip fosfat kaynakları maalesef işletilmemektedir. Bu nedenle Suriye ve Cezayir’den gübre yapımında kullanmak üzere fosfat ihraç edilerek, büyük döviz ödenmektedir.”

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan da Türkiye’de yeterli düzeyde maden bulunmasına rağmen maden arama, çıkarma, işletme ve pazarlama konusunda yetersizlik yaşandığını belirterek, bunların gerçekleşmesini sağlayacak yasal mevzuatın bulunmadığını bildirdi.

Madenlerin işletilmesinin Hükümet programında yer aldığını, madenin hammadde yerine işlenerek ihraç edilmesi için işletmelerin teşvik edileceğini kaydeden Arslan, “Maden Yasası’nda yapılacak değişikliklerle işletmelerin açılması kolaylaşacaktır. Taleplerinizin yerine getirilmesi konusunda azami gayret gösterilecektir. Mazıdağı Fosfat Tesisleri mutlak suretle işletmeye yeniden açılmalıdır. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Nail Atay, Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu ile çok sayıda davetlinin katıldığı seminer yarın sona erecek.