Uygulanan yanlış enerji ile madencilik politikası ve TBMM’de kadük olan Mermer Kanunu sektörü zora sokuyor.
Dünya mermer rezervlerinin yüzde 37’sine sahip olan Türkiye’de 5 milyon metreküp doğaltaş ve mermer rezervi ile 280 mermer çeşidi bulunuyor.
Türkiye’yi dünya doğaltaş ve mermer teknolojisindeki son gelişmelerle buluşturarak, sektörün dev adımlar atmasına katkıda bulunan Marble 2003 Fuarı İzmir’de yoğun katılımla gerçekleşiyor.
Türkiye’de bugün mermer sanayi, verilen rakamlar ışığında önemli bir yer tutmaktadır. 2001 yılında 224.5 milyon dolar olan doğaltaş, ihracat rakamlarını 1 milyar dolara çıkarma hedeflerine karşın bugün mermer sanayi önemli zorluklar ile karşı karşıya bulunuyor. Geçen yıllarda İtalya’nın arkasından 2. sırada yer alan ihracatımız önemli düzeyde kan kaybetti. Bunun nedenlerine baktığımızda pek çok iç yaralayan etkenle karşılaşıyoruz.
TÜRKİYE’Yİ DÜZLÜĞE ÇIKARMAK İÇİN MADENCİLİKTEN BAŞKA KAYNAK ARAMAYIN
Ulusal sorunlardan birinin kaynak bulmak olduğunu dile getirerek, Marble Fuarı’nda Hükümet’e seslenen madencilik sektörü çalışanları, “Türkiye’nin içinde bulunduğu kaynak sorununu aşmak için önlerinde duran ve Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak sektör, Madencilik sektörüdür” diyor. Anahtar soruna çözüm de madenciliğe gereken önemin verilmesi ile aşılabileceği, sektör içi ve dışından olan herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Mermer sektörünün bugünkü durumunu sektör çalışanları Hükümet’in yanlış enerji ve madencilik politikası ile kadük olan Maden Kanunu’na bağlıyorlar.
Önemli ihraç maddesi olan mermer ve doğaltaşa da devletin gerekli desteği vermemesi nedeniyle de, olması gereken yerde olmadığının altı çiziliyor.
İtalya’nın mermer ihracatı konusunda ciddi açıdan ihracatçı birlikleri yoluyla üreticilerine devlet desteği verdiğini kaydeden uzmanlar, bugün İtalyan mermer firmasından, Kazakistanlı alıcı çok uzun vadeyle bir mal aldığı zaman bile faturasıyla İtalya’ya başvrduğunda anında nakde çevrilebildiğine işaret ediyorlar.
Sorunlardan iyice bunalan bazı mermer ihracatçıları “Biz artık destek de istemiyoruz , yeter ki köstek olunmasın” görüşündeler. İhracat konusunda ihracatçı birliklerinin fiyat istikrarını sağlayarak haksız rekabeti önlemeleri konusunda ellerinden geleni yapmaları konusunda istekte buluyorlar.
Türkiye’de rekabeti fiyat kırma yönünde yanlış anlayan firmalar nedeniyle yara alan mermer sektörü, İtalya ile yarışırken bugün Meksika’nın arkasından üçüncülüğe düştü ve arkamızdan da Çin bizi zorluyor.
Mermer sektöründe ciddi kayıplar verilmesi ile artık akıllanılması gerektiğini kaydeden üreticiler, katma değerli ürün üretimi, makine parkuruna yatırım ve hammaddeyi dünya koşullarında uygun işlenebilirse ihracatta da önümüzün açılabileceği umut ediliyor.