İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, 1984'te 9,6 milyon dolarlık ihracat payı olan ve geçen seneyi 2,2 milyar dolarla kapatan mermer sektörünün, Türkiye'nin cari açığını kapatacak önemli sektörlerden biri olabileceğini söyledi.
Kahyaoğlu, Alp-Himalaya kuşağında yer alan Türkiye'nin bol çeşitlilikte ve yüksek kalitede doğal taş rezervine sahip olduğunu belirtti.
Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, her ilde doğal taş rezervinin bulunduğunu ve bunların ekonomiye kazandırıldığını ifade etti.
İstanbul'dan Ardahan'a, Kars'tan Edirne'ye kadar Türkiye'nin adeta bir mermer cenneti olduğunu dile getiren Kahyaoğlu, "Türkiye bu konuda o kadar zengin ki bunları doğru çıkartarak, doğru kullanarak, doğru pazarlamayla satarak daha çok para kazanabiliriz. Çünkü çıkardığımız ürün kendi mirasımız değil. Gelecek nesillerin mirasını kullanıyoruz. Çok dikkatli çıkartıp çok iyi fiyatlara satıp bu güzel malzemeyi iyi değerlendirmek lazım. Türkiye doğal taşta çok zengin bir ülke" dedi.
Kahyaoğlu, sektörün önünde birtakım bürokratik engellerin olduğunu vurgulayarak, "Engeller kaldırılırsa Türkiye'de cari açığı kapatacak en önemli sektörlerden biri oluruz. Türkiye'ye çok fazla katkı sağlar" değerlendirmesini yaptı.
"Mermer makinecileri, bu işin başkenti İtalya'ya bile ürün satıyor"
Kahyaoğlu, Türkiye'nin özellikle son 5 yılda Çin'e blok mermer satmasıyla sektörün yukarı doğru hızlı bir ivme kazandığını söyledi.
İhracatın giderek arttığına dikkati çeken Kahyaoğlu, şunları kaydetti:
"1984'te 9,6 milyon dolarlık ihracat payı olan mermer sektörü, geçen yılı 2,2 milyar dolarla kapattı. Bu bir uçurum aslında. İhracatta büyük bir patlama. Daha fazla da olabilir. Türkiye'nin blok mermer satışı da az değil. 1 milyar dolara yakın blok mermer, 1,2 milyar dolar da kesilmiş satıyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi. Hemen hemen tüm ocaklarımızdan çıkan doğal taşlarımızın yüzde 80'i sakat. Kesemediğimiz taşların büyük çoğunluğunu Çin'e satıyoruz. Çin ile teknoloji farkımız yok ama iki ülke arasında insan faktörü var. Orada insan gücü ve elektrik fiyatları ucuz. Biz de daha yüksek. Böyle olunca Çinliler el işçiliğiyle blokları teker teker tamir edip ekonomiye kazandırıyorlar. Bizim bunu yapma şansımız yok. Blok satmadığımız takdirde bu sektörün gelişme şansı da olmaz."
Türkiye'de mermer makineleri yapan sektörün de çok fazla büyüdüğünü vurgulayan Kahyaoğlu, "Şu anda sektör oyuncuları, dünyanın her yerine makine satıyorlar. Bu işin başkenti İtalya. İtalya'ya bile makine gönderiyorlar. Teknolojide ve sektörde sıkıntımız yok ama taşı işlemedeki maliyetlerde sıkıntımız var. Maliyetler düştüğünde, ucuz elektrik ve mazot aldığımız takdirde daha fazla mal kesip satma şansına sahip olacağız. Tek sıkıntımız bu" diye konuştu.