Hızlı Tren Fabrikasının Sakarya’da Kurulmasına DPT’den Onay Çıktı

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan hızlı tren fabrikası kurulması için önemli bir aşama daha kat edildi. Sakarya’da kurulacak fabrikaya Devlet Planlama Teşkilatı’ndan (DPT) onay çıktı. Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ) Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki, DPT’nin onayından sonra hızlı tren fabrikasına ‘tamam gözüyle baktıklarını’ söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nın Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ) bahçesini, hızlı tren üretecek şirkete vermek için 1,5 yıl önce açtığı ihaleyi kazanan Hyundai Rotem firması DPT’nin onayını aldı. Rotem firması, hızlı tren fabrikasını Sakarya’da TÜVASAŞ’ın 30 bin metrekarelik bahçesine kuracak. Arazi karşılığında TCDD’nin yüzde 15 payla ortak olacağı fabrika için 2004 Aralık’ında DPT’den onay istenmişti. DPT olumlu kararını Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) gönderdi. YPK’nin kararının ardından hızlı tren fabrikası inşaatı başlayacak.

TÜVASAŞ Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki, TÜVASAŞ arazisi üzerinde 30 bin metrekare alana kurulacak yabancı ortaklı şirketin hızlı tren setleri, yeni nesil metro ve hafif metro araçları üreteceğini ifade etti. Ertiryaki, TÜVASAŞ’ın teknolojisi ile hızlı tren setleri üretmenin mümkün olmadığını belirterek, bu işi yeni kurulacak şirketin yapacağını vurguladı. Yeni şirketin ülkeye ileri teknolojiyi getireceğinin altını çizen Ertiryaki, şu bilgiyi verdi: “Hızlı tren setleri üretecek yeni fabrika, TÜVASAŞ’ın âtıl durumdaki arsaları üzerinde kurulacak. Böylelikle teknoloji transferi, bilgi birikimi, yerli sanayinin gelişimi, istihdam artışı ve döviz tasarrufu sağlayarak bölge ve ülke ekonomisine büyük yararlar getirecek.” TÜVASAŞ’ın kapanmayacağını, mevcut haliyle TCDD’ye vagon imalatı ve onarımına devam edeceğini anlatan Ertiryaki, Suriye, Irak ve Bulgaristan demiryollarıyla ilgili çalışmalar yapıldığını, dış pazara büyük önem verdiklerini de dile getirdi.

İlk etapta 250 kişi çalışacak
2006 yılı sonu itibarıyla seri üretime geçmesi planlanan fabrikada ilk etapta 200-250 kişi çalışacak. Türkiye’deki 1,8 milyar dolarlık hızlı tren, metro ve Marmaray vagonları için açılacak ihalelere katılmayı planlayan firma, ilk etapta hızlı trenlerin yüzde 35’lik bölümünü Türk yan sanayiinden karşılayacak. TCDD’nin yüzde 15’lik payı nedeniyle hızlı tren fabrikası, yan sanayide öncelikle TCDD’nin fabrikalarındaki ürünleri kullanacak. Hızlı tren ihalelerini Rotem’in kazanması durumunda TCDD, yüzde 15’lik payı nedeniyle bu trenleri yüzde 15 daha ucuza almış olacak. Fabrika 8 ay içerisinde kurulacak.