ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımının ardından gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kritik faiz kararını açıkladı: Erdem Başçı başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5’te, alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25’te, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.75 seviyesinde tuttu.
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, Fed’in 25 baz puanlık faiz artışından sonra faiz artırımına kilitlenen ve üstelik 50 ila 100 baz arasında faiz artımı bekleyenlerin ilk tepkisi sert oldu. Bazıları bunu, Merkez’in kredibilitesinin zayıflaması olarak yorumladı. Borsada satışlar gelirken, kur yükseldi. bist 100 endeksi 73.000 seviyesinin de altına gerileyerek 72.220 seviyesine kadar inerken dolar kuru 2.9460 TL’ye kadar yükseldi.
Enflasyona bakacak
Merkez’in açıklamalarına bakılırsa önümüzdeki dönem para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınıp para politikasındaki sıkı duruş sürecek.
Kurda volatilite...
PPK, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini vurguluyor. Merkez’in kararının yansımalarını ve kurumların gerçekleşmeyen beklentilerinin etkilerini önümüzdeki dönemde fiyat hareketlerinde görebiliriz.
Gelişmelere baktığımızda Merkez Bankası’nın kararı sonrası ilk sert tepkilerden birini gösteren dolar kurunda volatilitenin bundan sonra daha fazla arttığını görebiliriz.
Fed’in normalleşme adımı atması ile birlikte yeni bir süreç başladı. Dolar kurunda yön yukarı doğru. Kur, bütün gelişmekte olan para birimlerine karşı değer kazanma yolunda ilerleyecek. FED kararının etkilerinin hafif atlatılması ve dolar kurunun 2.90’lara kadar gerilemesi elbette Merkez’in faiz adımını kolaylaştırmış görünüyor. Merkez’in faiz kararı sonrası 2.95 TL sınırına dayanan dolar kurunda beklentiler yükseldi. Kararın hemen ardından 15 gün içerisinde dolar kurunda 3 TL’nin görüleceğini bekleyenler olduğu gibi kurdaki sert atak sonrası fiyatların dengelenmesini bekleyenler de var.
Yeni denge ocak ayında
Kurda yılsonu kapanışı nedeni ile bu hafta sert ataklar görmeyebiliriz. Yılsonu bilançoları 31 Aralık tarihi itibari ile belirlenmekte. Bu nedenle borsadaki yükseliş, kurda düşüş hem fon yöneticilerinin, hem de reel sektördeki bilanço kapanışlarında önemli olacak. Piyasalardaki yeni dengeleler Ocak 2016 ile birlikte kurulacak. Dolar kurunda yukarı hareketlerde 2.96 - 2.98 ve 3.00 seviyeleri izlenirken aşağı hareketlerde 2.92 ve 2.90 izlenecek.
Risk primi yüksek
Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranları hâlâ çok yüksek. 270.25’li seviyelerde olan Türkiye CDS’leri 1 Ocak 2015’te 183’lerde bulunuyordu. Risk priminin yüksek olması kurdaki yükseliş beklentilerinin canlı kalmasına neden oluyor. Risk priminde düşüş eğilimi gözlenmeden piyasalardaki volatil hareketlerin azalması beklenmemeli.