Meraya Yapılacak OSB Gıda Güvenliğini Olumsuz Etkileyecek



Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köylülerinin kullandığı meranın 790 dönümlük kısmına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla OSB yapılmasına karar verilmesi üzerine, köylüler yürütmenin durdurulması için yargıya başvurdu.

Yargı süreci devam ederken, jandarma ve polis gözetiminde iş makineleri meraya girerek, köylülerin ürünlerine zarar verip ceviz ve meyve ağaçlarını söktü. Bu sırada direnen bazı köylülerde gözaltına alındı. Yaklaşık iki aydır köylüler meralarını korumak için mücadele ederken, Samsun 2. İdare Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda merada inceleme yapan bilirkişi de raporunu hazırladı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; bilirkişi heyeti raporunda meraya yapılacak OSB'nin oluşturacağı tehlikelere karşı uyarılarda bulunurken, bölgenin Yeşilırmak boyunca uzanan bir vadi olduğuna dikkat çekti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tatlı su kaynaklarının, tarım ve mera alanlarının, ormanların, çiftlik hayvanlarının ile yaban hayatının öneminin vurgulandığı raporda, “Yaşanmış gerçekler ve edinilen deneyimler göstermiştir ki, ne kadar önlem alınırsa alınsın sanayi bölgelerinin çevresindeki hava, toprak ve su kaynaklarında belirli düzeyde kirlenme olmaktadır. Sonuçta, hayatın olağan akışı içinde tahsis amacı değişikliğinin çevreye olan etkisinin olumsuz yönde olması beklenen bir durumdur.” denildi.

Gıda güvenliği vurgulandı
Raporda OSB’nin, ‘işsizliğin önemli olduğu bir ortamda istihdam artışı sağlanmasının çok olumlu olduğu’ açıklanırken, kar-zarar kıyaslaması yapıldığı zaman uzun vadede yaşanacak olan olumsuzluklara dikkat çekildi. TÜİK verilerine vurgu yapılan raporda, “TÜİK verileri incelendiğinde bu davayla ilişkili olan iki gelişme dikkat çekicidir. Birincisi özellikle süt ve süt ürünleri üretiminin son aylarda sürekli azalması, ikincisi de gıda enflasyonunun genel enflasyonun çok üzerinde olmasıdır. Bir başka vurgulanması gereken konu da, organize sanayi bölgesinden kaynaklanabilecek kirlilik unsurlarının belirli bir mesafeye kadar olan çevrede üretilecek et, süt, her türlü sebze, meyve ve diğer tarımsal ürünlerde kirlenmeye neden olma durumudur. Böyle bir durum buralarda üretilecek ürünlerin de gıda güvenliğini olumsuz etkileyecektir.” ifadelerine yer verildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.