Deri, tekstil ve seramik gibi ana sanayi dallarında yüzlerce firmayla, evsel atıkların arıtılmadan Dokuzsele Deresi yoluyla Gediz Nehri’ne ulaşan ve büyük bir çevre felaketine neden olan kirlilikle ilgili çalışma başlatıldı.
Uşak Belediyesi, evsel atık su arıtma tesisi kurmak için çalışma başlattı.
Kütahya yakınlarında Uşak ve Manisa’dan geçerek İzmir’de Ege Denizi’ne kavuşan Gediz Nehri, can çekişiyor.. Son yıllarda özellikle Uşak ve Manisa’da yoğun olarak kirlenen nehir, çevre felaketine de yol açıyor. Her yıl nehirde yaşayan binlerce balık yaşamını yitirirken, tarımda kullanılan su da hem verimi düşürüyor..
Nehrin en yoğun kirlendiği kentlerden bir tanesi olan Uşak’da yüzlerce deri, tekstil ve seramik fabrikalarının yanı sıra evsel atıklar da arıtılmadan Gediz Nehri’ne ulaşıyor. Uşak Belediyesi, evsel atıkların oluşturduğu kirliliği ortadan kaldırma amacıyla çalışma başlattı.
Belediye, Merkez Yavu Köyü Tuzla altı yöresinde 72.310 m²lik bir alanı 94.000 YTL’ye kamulaştırma kararı aldı. Bu bölgeye evsel atık su arıtma tesisi için böylece ilk adım atılmış oldu.
Belediye atık su arıtma tesisinin yapılması için açtığı ihaleyi de 5.4 milyon YTL ile ÇEVTAŞ firması kazandı ve yer teslimini gerçekleştirdi.
İki yılda tamamlanması planlanan modern sisteme sahip arıtma tesisinin, giriş yapısı 80.000 m³/gün, biyolojik arıtma üniteleri 20.000 m³/gün olan ve azot, fosfor giderimi de içeren ileri biyolojik atık su arıtma tesisinde suyun dezenfeksiyonu ültraviyole ışınları ile sağlanacağı bildirili.
Sistemin, dünya arıtma tesislerinde en yeni ve etkili arıtma işlemi olarak gösteriliyor.