Medrese Çarşı Oldu

Selçuklular döneminde inşaa edilen ve yıllar boyunca Antalya'nın simgesi gelen Yivli Minare Külliyesi'ndeki medrese, 700 yıl aradan sonra yeniden hizmete girdi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce on yıl önce Mega Turizm İnşaat Firması'na kiralanan Selçuklu Medresesi, restore edilerek çarşı haline getirildi. Medresenin üst örtüsünün ve yan cephelerinin camla kaplanması ise, tepkilere neden oldu. Antalyalılar, camla kaplanan tarihi eser için 'domates serası gibi olmuş' yorumunu yaptılar.

Kapalı hacim sayısı dört olan medresenin dükkan kapasitesi artırılmak için çelik bölmelerle satış reyonları ilave edildi. Ayrıca yapıyı dış etkenlerden korumak amacıyla medresenin çatı ve yan cephelerinin büyük bir bölümü de camla kaplandı. Dört hacimli medrese, yapılan ilavelerle 11 dükkanlı büyük bir alışveriş merkezi haline getirildi. Türk çarşısı adı verilen medresede; baharat, kuruyemiş, Türk tatlısı, şifalı bitkiler, el sanatları, gümüş atölyesi ve tekstil gibi hediyelik eşyaların satıldığı reyonlar açıldı.

Cazibe merkezine dönüşecek
İşletmeciliğini ve pazarlamasını Medrese Turizm Sanat Kültür Limited Şirketi'nin yaptığı Selçuklu Medresesi'nin üzeri açık orta avlusu da çay ve nargile bahçesi haline getirildi. Yapılan ilavelerle dört hacimli medreseyi, 11 reyonlu büyük bir alışveriş merkezi haline getiren firma, anlaşma gereğince dört dükkanı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün tasarrufuna bıraktı.

İnşa edildiği dönemde dini eğitim veren 1300'lü yıllara ait medresenin restorasyonuna ne kadar harcama yapıldığı konusunda bilgi verilmedi. Medresenin işletmeciliğini yapan firma yetkilileri, Türk Çarşısı haline dönüştürülen Selçuklu yapısının turistik bir cazibe merkezi haline dönüşeceğini söylediler.

Aynı firmanın Kaleiçi'ndeki bir diğer Selçuklu yapısı Karatay Medresesi'ni de restore ettirip işletmeye açacağı öğrenildi.