Guatemala Şehri Ulusal Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi’nde açıklanan bulgu, MS 250 ila 900 yılları arasında var olan Klasik Maya döneminden kalma La Corona kentindeki en eski anıt.
Sunaktaki çizimlere yapılan analizler, güçlü Kaanul hanedanlığının Maya ovalarının çoğunda 200 yıllık egemenliğine nasıl başladığını ortaya çıkardı.
Arkeofili'nden Erman Ertuğrul'un aktardığı habere göre, La Corona Bölge Arkeoloji Projesi ortak direktörü Marcello Canuto, “Bu sunağın keşfi, görünüşe göre Kaanul krallığının başkenti Dzibanche ve yakınlardaki El Peru-Waka kenti ile yakın bağları olan La Corona’nın tamamen yeni bir kralını belirlememizi sağlıyor” diyor.
Büyük bir kireçtaşı levhadan oyulmuş olan sunak, daha önce bilinmeyen bir kralı (Chak Took Ich’aak), çift başlı bir yılan taşırken tasvir ediyor. Canuto’nun dediğine göre, kentin koruyucu tanrıları, yapışık yılanlardan ortaya çıkıyor.
Sunakta bu hayvanın betimlenmiş olması bir tesadüf değildi. Kaanul hanedanının yöneticileri de “yılan kralları” olarak biliniyordu.
Bu oymanın yanında, uzun sayım Maya takviminde yarı katun döneminin sonunu gösteren bir hiyeroglif sütunu yer alıyor. Bir katun, 12 Mayıs 544 yılına karşılık gelen bir tarih veren bir zaman birimiydi.
Projenin ortak direktörlerinden Tomas Barrientos, “Klasik dönemde birkaç yüzyıl boyunca, Kaanul kralları Maya ovalarının çoğuna hükmetmişti.” diyor.
“Bu sunak, genişlemenin erken stratejileri hakkında La Corona’nın başlangıçta önemli bir rol oynadığını gösteren bilgiler içeriyor”
Canuto ve Barrientos, 2008 yılından beri La Corona kenti üzerine çalışıyor, kazıları yürütüyor, hiyeroglifleri deşifre ediyor ve arazi topografisini haritalamak için milyarlarca ışın kullanan bir teknoloji olan Lidar ile bölgeyi inceliyor. Ayrıca kimyasal ve malzeme analizlerine de katılıyorlar.
Araştırma ekibi, Kaanul krallığının Maya ovaları üzerinde çok fazla güç sahibi olduğu konusunda ek sırlar içerip içermediğini görmek için sunağı araştırmaya devam edecek.