Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya Havzası'nı sulu
tarıma açacak olan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) en önemli
ayağı olan Mavi Tünel inşaatında ilk çeyrek tamamlandı. Göksu
Nehri'ni Konya Ovası'na akıtacak olan KOP'un en önemli ayağı olan ve Bağbaşı
Barajı'nda biriken suyu Çarşamba Çayı'na aktaracak tünel inşaatı 24 saat
aralıksız devam ediyor. Yurt dışından getirilen ve boyu 170 metre olan tünel
kazma makinesiyle yerin yaklaşık 200 metre altında devam eden inşaatta günde 25
metre tünel kazılarak yola devam ediliyor. Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Mavi
Tünel inşaatının merkezine gitmek için ise küçük raylı bir sistem kullanılıyor.
İçeriye hava girişi sağlamak için dev borularla hava taşınan tünelde Temmuz ayı
itibariyle 3 bin 300 metreye ulaşıldığı bildirildi. Toplam uzunluğu 17 kilometre
olarak hesaplanan tünelin 2012 yılında Bağbaşı Barajı ile birlikte yapımının
tamamlanması ön görülüyor.
Konya'nın çehresi değişecek
Proje kapsamında Bağbaşı Barajı'ndaki su, Mavi Tünel vasıtasıyla Çarşamba
Çayı'na aktarılacak. Çarşamba Çayı'na aktarılan su ise Konya'nın içme ve sulama
su ihtiyacının karşılayan Apa Barajı'na aktarılarak hem içme, hem de sulama
konusunda büyük bir adım atılmış olacak. Konya Havzası'ndaki 650 bin hektar
ekili tarım arazisini ve Karaman, Niğde, Aksaray gibi çevre illeri de olumlu
etkileyecek olan projeyle yılda 100 milyonu içme, 320 milyonu ise sulamada
kullanılacak suya kavuşulacak.
400 işçi 24 saat aralıksız çalışıyor
17 kilometre uzunluğundaki tünelin dünyada sayılı tüneller arasında olduğunu
belirten yetkililer ise bal peteği biçiminde inşa edilen tünelin Türkiye'de bir
ilk olduğunu ifade ediyor. 400 işçinin 24 saat aralıksız çalıştığı inşaatta yer
yer sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkabiliyor. Zor şartlar altında aralıksız
çalışan işçiler yemek ve dinlenme ihtiyaçlarını da tünelde karşılıyor. Tünel
kazma makinesinin çıkardığı toprak ve kayalar raylı sistem vagonları vasıtasıyla
dışarı taşınırken, duvarlar balpeteği formundaki 25 santimetre kalınlığındaki
beton duvarla kaplanıyor.
Yüzde 50 ürün artışı yaşanacak
Konya ve bölgesindeki 650 bin hektar tarım arazisine su sağlayacak olan KOP
ile Konya Havzası'ndaki ürün çeşitliliğinin ve sulu tarıma geçişle mevcut
ürünlerdeki verimin artacağı belirtiliyor. Özellikle tahıl ağırlıklı olan ve
üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası'nda KOP'un
tamamlanmasıyla yüzde 50'leri aşacak bir ürün artışı yaşanacağı ve sulu tarıma
geçişle birlikte ürün çeşitliliğinin artmasıyla hem Konya, hem de Türkiye
ekonomisine büyük bir ekonomik katkı sağlanacağı ifade
ediliyor.