Devlet Su İşleri (DSİ) 4'üncü Bölge Müdürlüğü, Konya Ovası'na toplam 414 milyon metreküp su sağlayacak Mavi Tünel'in yaklaşık 750 milyon YTL keşif bedelli ikinci adımı için proje ihalesine ağustos ayında çıkacak. DSİ 4'üncü Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, Konya Ovaları Projeleri'nin (KOP) en önemli adımı olan Mavi Tünel projesinin tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.
Mavi Tünel kapsamında, Akdeniz'e boşalan Göksu Havzası'ndaki suların 414 milyon metreküplük bölümünün Konya'ya aktarılacağını ifade eden Pınarkara, bu suyun tarım alanlarının sulanmasında kullanılacağını böylece özellikle yeraltı suyuna olan baskının azaltılacağını bildirdi. Geçen yıl Mavi Tünel'in ilk etabı olan 180 milyon metreküplük kapasiteye sahip olacak Bağbaşı Barajı ve 17 kilometrelik Mavi Tünel hattının temelinin atıldığını vurgulayan Pınarkara, bu bölümün inşaatının tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti.
Bu bölümle Konya'ya sadece 180 milyon metreküp suyun çevrilebileceğini anlatan Pınarkara, "Bu rakamın 414 milyon metreküp suya ulaşması için ise Mavi Tünel'in diğer bölümlerinin de yapılması gerekiyor. Bu kapsamda Mavi Tünel'in ikinci adımı olan Afşar Barajı, Afşar-Bağbaşı derivasyon kanalı, mavi regülatör, Apa-Hotamış iletim kanalı ve Hotamış depolaması için ağustos ayında proje ihalesine çıkacağız" dedi.
Pınarkara, "Yaklaşık 750 milyon YTL keşif bedelli bu projenin ihalesinin yapılmasından sonra temeli atmayı planlıyoruz. Bunlar da tamamlandığında 414 milyon metreküplük suyu Konya ovalarına aktarabileceğiz" diye konuştu. Pınarkara, Hotamış depolamasının daha önce kuruyan Hotamış sazlığının bulunduğu alana yapılacağını belirterek, deponun 580 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağını bildirdi.
Göksu havzasından alınan 414 milyon metreküp suyun Hotamış depolamasına getirileceğini ve buradan sulamaya verileceğini anlatan Pınarkara, "Deponun her yıl tam kapasite dolmasını sağlayacağız. Mavi Tünel ile hedef 414 milyon metreküp su ancak kış suları, arıtılan atık sular da bu depoya alınacak. Hotamış sayesinde Konya Ovası, toplam 580 milyon metreküp suya kavuşmuş olacak" dedi.
Pınarkara, bu projelerle Konya ve Karaman'da toplam 223 bin hektar arazinin sulanması, yılda 147.5 GWh enerji sağlanacağını vurgulayarak, bu suyun Konya'da içme suyu olarak da değerlendirilebileceğini kaydetti.