Marshall Osmanlı Renkleri Çarşılar Koleksiyonu ile Dış Cepheleri Renklendiriyor



Geçtiğimiz yıl hazırladığı 'Marshall Osmanlı Renkleri Koleksiyonu' ile Osmanlı kültüründeki çok renkliliği evlerin içine taşıyan AkzoNobel Marshall Boya'nın bu yıl, bu renkliliği evlerin dışına yansıtacak özel koleksiyonu 9 Mayıs Pazartesi günü Yıldız Sarayı Tiyatro Binası'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Osmanlı Sanatı Uzmanı Serdar Gülgün'ün danışmanlığında hazırlanan ve bir devam niteliği taşıyan Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Çarşılar Koleksiyonu, esinini, yüzyılların eşsiz kokularını, seslerini ve renklerini yansıtan Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı'ndan alıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AkzoNobel Marshall Boya Pazarlama Müdürü Alp Akgünlü, öncelikle toplantıyı gerçekleştirdikleri mekanının Türkiye'de ayakta kalmış tek Osmanlı Saray Tiyatrosu olduğunu belirtti ve bu olanağı kendilerine sunan, söz konusu mekanda toplantının gerçekleştirilmesini mümkün kılan Yıldız Sarayı Genel Müdürü İlker Tepeden'e teşekkür etti. Geçen yıl sunmuş oldukları 'Osmanlı Renkleri koleksiyonu'yla bu coğrafyanın kültürüyle yoğrulan ve unutulmaya yüz tutan tat ve dokuları, görkemli, eğlenceli renkleri iç mekanlara taşımayı amaçladıklarını ifade eden Akgünlü, yeni koleksiyon aracılığıyla da bu duyguları taşıyan renkleri dış cepheye taşımayı hedeflediklerini belirtti. Özellikle 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin sponsorluğunu üstlenmeleriyle birlikte son tüketicinin ilgisinin arttığını aktaran Akgünlü, "Koleksiyona artan bu ilgi ve talep dış cephe için yeni bir koleksiyon oluşturmamız konusunda itici bir güç oluşturdu" dedi.

Akgünlü'den sonra söz alan AkzoNobel Marshall Boya Genel Müdürü Dick Velings, "AkzoNobel Marshall Boya olarak, 50 yılı aşkın süredir Türkiye'de insanların yaşamına renk katma misyonu ve gerek ülke ekonomisine gerekse sektörümüze hep daha iyisini sunma vizyonu ile renk hareketine öncülük ediyoruz" diyerek rengin insan yaşamını değiştirebilir ve iyileştirebilir niteliklere sahip olduğunu, evrensel niteliğinin duyguları canlandırdığını ifade etti. Geçen yıl Türkiye ayağını başlattıkları 'Renklendir Hayatı' projesine bu yıl da devam edeceklerini belirten Velings, "Yüzyıllara dayanan çok renkli kültürümüzden de esinlenerek, konusunun uzmanı Sayın Serdar Gülgün işbirliğiyle geçen yıl hazırladığımız Marshall Osmanlı Renkleri Koleksiyonu sayesinde renkliliği, dekorasyonun en önemli parçası olan evlerimizin duvarlarına taşımış olmaktan çok memnunuz. Bu memnuniyetimizi, bu yıl, yepyeni bir konsept olan Çarşılar Koleksiyonu ile zenginleştirerek, yaşamı renklendirmeye devam ediyoruz. Bugün burada göstereceğimiz renkler de bookletlerde kalmayarak, 3-4 haftaya kadar, Renklendir Hayatı projesi kapsamında, bir sosyal sorumluluk projesi olarak Yıldız Sarayı yönetimiyle işbirliği içinde, Yıldız Sarayı duvarlarına taşınacak" dedi.

Koleksiyonun içeriğini anlatmak üzere sahneye gelen Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Marshall Osmanlı Renkleri Konsept Danışmanı Serdar Gülgün de "Geçen yıl, çocukluğumuzu hatırlatan tatlardan yola çıkıp hazırladığımız lokum, akide, şerbet ve kahve renklerine evlerinizin kapılarını açtınız. Bu yıl da, Marshall Osmanlı Renkleri'ni dışarı taşımanın zamanı diyerek, yine ilham almak için çocukluğumuzun oyun alanları olan çarşılara uzandık" dedi. Geçmişten günümüze gelmiş kokuları, sesleri ve renkleri bulmak için gittiği Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı'nın, bugün hala oyun alanı olduğunu dile getiren Gülgün, "Ne güzel ki; çarşılarımız yüzyıllardır ayakta. İşte yeni koleksiyonumuzda da bu gizemli ve sürprizli çarşılarımız ile çarşılarımıza hayat veren eşsiz renkleri evlerimize taşıdık" dedi. Gülgün konuşmasında, Abdülhamit için yapılan ve pek çok ünlü opera ve oyunun padişaha özel sahnelendiği Yıldız Sarayı Tiyatro Binası’nın özelliklerine de yer verdi.

Gülgün; ilkokul çağında okuldan kaçıp Kapalıçarşı’da saklambaç oynamaya gittiğini, koleksiyon renklerini oluştururken esin aldığı bu mekanda açılan bir kapının bedestene, oradan hanlara geçişe olanak tanıdığını ve neredeyse çocukça bir define avının mekanı oyun alanına dönüştürdüğünü anlatarak esin aldığı bir diğer mekanın ise barındırdığı renk ve kokularla yüzyıllardır şifa arayanların adresi olan Mısır Çarşısı olduğunu söyledi. Osmanlı Renkleri Dış Cephe Boyaları koleksiyonunun iki serisine adlarını veren Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nın tarihi ve fiziksel niteliklerinin oluşturdukları renklere nasıl yansıdığını anlattı.





Günümüz alışveriş merkezlerinin atası, bir masal alemi: Kapalı Çarşı

"Anadolu düğünlerinin vazgeçilmezi Beşibiryerde, Osmanlı döneminin unutulmazı Çuha Fes, pek çok kültürde kem göz ve kötülüklere karşı koruduğuna inanılan Nazar Boncuğu, uğuru ve ışıltısıyla bilinen Gelin Teli, büyüsüyle Kandil Alevi, narinliği ile gözde Güllü Yazma, kültürümüzün vazgeçilmez unsuru Kalaylı Bakır ve geleneksel cam sanatının temsilcisi Çeşmi-i Bülbül Kapalıçarşı renklerini oluşturuyor".






Barındırdığı renk ve kokularla yüzyıllardır şifa arayanların adresi: Mısır Çarşısı

"Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Koleksiyonu'na Mısır Çarşısı Renkleri olarak katılan sekiz renk de birbirinden özel hikaye ve anlamları ile evlere Mısır Çarşısı'nın şifalı baharatlarını getiriyor. Şifa vermesiyle Ada Çayı, ferahlığıyla Reyhan, egzotikliğiyle Zerdeçal, kokusuyla Kahve Tanesi, sıcaklığıyla Salep, aromasıyla Karabiber, kalıcı rengiyle Kına ve lezzetiyle Mahlep, Mısır Çarşısı renklerini oluşturuyor".


Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı renkleri için ilerleyiniz...




Kapalı Çarşı Beşibiryerde



Kapalı Çarşı Çuha Fes




Kapalı Çarşı Nazar Boncuğu




Mısır Çarşısı Ada Çayı




Mısır Çarşısı Karabiber