Marmaris Limanı için Keşif Kararı



Fotoğraf: Levent Kısı

Limana 300 metre ilave rıhtım yapılmasına karşı, Marmaris Belediyesi'nin başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı alan Danıştay, itirazlar nedeniyle limanda keşif yapılmasına karar verdi.

Marmaris Limanı'na aynı anda 4 kruvaziyerin yanaşabilmesini sağlamak amacıyla, 300 metre uzunluğunda ilave bir rıhtım yapılması projesine ilişkin Danıştay, keşif yapılmasına karar verdi.

Alınan bilgiye göre, Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş, 2005 yılında limanının büyütülmesiyle ilgili imar değişikliği yapılması başvurusunda bulundu. Yaklaşık 15 kurumdan, limanın büyütülmesi yönünde alınan olumlu görüşün ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon da projeye izin verdi. Büyütmeyle ilgili olumsuz görüş bildirmiş olan Marmaris Belediyesi, bunun üzerine bakanlık aleyhine yargıya başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, imar planı değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararının ardından yapılan itirazları karara bağlamak için keşif kararı verdi.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danıştay'dan belediyeye yeni bir karar geldiğini belirterek, ''Limanla ilgili Danıştay keşif kararı aldı. Bilirkişi olan uzmanlar ve hukukçular gelip incelemelerde bulunacaklar. Keşif tarihi henüz belli değil. Yapılan itirazlar değerlendirildikten sonra kesin kararın verilmesini bekliyoruz'' dedi.

Başkan Acar, ''Böyle bir potansiyel ve ihtiyaç yok. Yılda gelen gemi sayısı belli. Yılda 3-5 defa aynı anda gemi gelecek ve biri dışarıda demirleyecek. Demirlemesinde bir sakınca olduğunu da sanmıyorum. Dünyanın her yerinde limana yanaşmıyor. Pervaneleri deniz dibi florasını bozuyor. Denizimize gözümüz gibi bakmamız gerekiyor'' diye konuştu.

''Limanın ruhsatı yok''

İşletme hakkı 2001 yılında özelleştirilme sürecinde 'Marmaris Ortak Girişim Grubu' tarafından alınan limanın ruhsatız olduğunu öne süren Acar, liman yetkililerinin yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz belediye olarak kaçak diye gidip vatandaşın ufacık bir barakasını yıkıyoruz. Öteki taraftan Marmaris Liman İşletmesi'nin ruhsatı yok. Bırakın ruhsatlandırma çalışmasını, bir de büyütmeye çalışıyorlar. Önce eksiklerini tamamlayıp ruhsat için gerekli projelerini hazırlasınlar''.

Marmaris Liman İşletmeciliği yetkilileri ise, davanın tarafının kendileri olmadığı için Danıştay'ın keşif kararının henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Yetkililer, davanın taraflarının belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğuna işaret etti.

Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Şükrü Tugay, limanın her geçen yıl artan yolcu gemilerinin talebine cevap veremez hale geldiğini belirtti.

Limanın özelleştiği 2001 yılından itibaren gelen yolcu gemisi sayısının her geçen yıl artarak 100'e kadar çıktığına dikkati çeken Tugay, hızla büyüyen kruvaziyer turizminden ilçenin yeteri kadar pay alabilmesi için büyütme projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tugay, aynı anda üç gemi geldiğinde birinin limanda yer olmadığı için açıkta beklemek zorunda kaldığını anlatarak, yolcuların filikalar yardımıyla karaya taşınmasının memnuniyetsizlikle karşılandığını ifade etti.

Çevreciler de büyütmeye karşı

Marmaris Limanı'nın büyütülmesi projesine çevrecilerin ilk günden beri karşı olduğunu belirten Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, başta Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara başvurarak rahatsızlıklarını ilettiklerini söyledi.

Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş'nin 'rant uğruna' ilçenin geleceğini tehdit ettiğini iddia eden Filiz Ersan, denize doğru 6 bin 500 metrekarelik bir beton kütlenin inşa edileceğini ileri sürdü.

Ersan, dünyanın hiçbir ülkesinde Marmaris'in konumundaki bir yerde mevcut limanın büyütülmesine izin verilmeyeceğini, gemilerin kapalı deniz olan Marmaris Körfezi'ni kirleteceğini iddia etti.

 Keşif için gelecek kişilerin mutlaka kendileri ile görüşmesi gerektiğini ifade eden Ersan, ''Böyle bir görüşme fırsatımız olursa, kaygılarımızı ileteceğiz ve olumsuz görüş bildirilmesini isteyeceğiz'' dedi.

Bu arada, limanın büyütülmesi ilgili imar planı değişikliği yapılmasını onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine Marmaris Belediyesi'nin açtığı davaya TMMOB Şehir Plancıları Odası da müdahil olmuştu.