Bir madencilik firmasının, Çanakkale-Çan karayolu yakınındaki Haliloğlu köyünde bulunan ocağından çıkarılan taşlar, kamyonlarla Kepez Limanı’na getiriliyor. Burada depolanan taşlar, iş makineleri yardımıyla yük gemilerine konulup İstanbul’a sevk ediliyor.
Firma sahibi Hayrettin Dereli, yaptığı açıklamada, bazalt taşların, Marmaray Projesi’nin bazı etaplarındaki demiryollarında, rayların altında kullanılacağını söyledi.
Marmaray’ın, "büyük bir proje" olduğunu dile getiren Dereli, yüklenici firmanın, 800 bin ton bazalt taşına ihtiyaç duyduğunu öğrendiklerini anlattı. Bu talebin tamamını karşılayamayacaklarını ancak ellerinden geldiğince büyük miktarlarda sevkiyat yapmaya çalıştıklarını belirten Dereli, firmayla 100 bin ton taş göndermek üzere sözleşme imzaladıkları bilgisini verdi.
Dereli, daha önce Yunanistan’daki demiryolu projesine taş gönderdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Çok taş gönderdik ama Yunanistan’daki kriz nedeniyle projemiz yarıda kaldı. Bu ülkedeki ekonominin düzelmesini bekliyoruz. Zaman zaman aynı taşlardan Rusya’ya da gönderiyoruz. Bazalt çok sert bir taş. Su emmesi yok, ufalanması zayıf, temiz ve tozsuz. Bazalt, hızlı trenlerin hareket halinde yaptığı gerilimi azalttığı için tercih ediliyor."
"Deniz yoluyla taşımacılığa teşvik var"
Kepez Liman Müdürü Evren Beceren ise limanda yükleme ve yolcu faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.
"Deniz yoluyla yurt içi taşımacılık" olarak tanımlanan kabotajda bu tür faaliyetlerin artmasının, deniz filoları ve ülke için ciddi gelir sağladığına dikkati çeken Beceren, "Şu anda 1 yılda yaklaşık 100 bin ton yük sevkiyatı olacak. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Kabotajda devletin birçok desteği bulunuyor. Karayolundan ziyade deniz yoluyla taşımacılığa teşvik var" ifadesini kullandı.