Marmaray Projesi Görücüye Çıkıyor



Kısa adı 'Marmaray' olan Boğaz Tüp Geçiş Projesi'nde ihale süreci başlıyor. İstanbul'da saatte 70 bin yolcuya taşıma hizmeti verecek sistem yaklaşık 2.5 milyar dolara mal olacak.

İstanbul'da inşa edilmesi planlanan ve kısa adı 'Marmaray' olan demiryolu tüp geçişi ile Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hattı projesinde ihale süreci başlıyor. Mühendislik ve kontrolörlük hizmetleri çalışmaları son aşamaya getirilen Boğaz tüp geçişiyle ilgili, ihale aşamasına doğru gelindiği ve inşaatın ön yeterlilik kriterleri için Japon kredi kuruluşu JBIC'tan
onay beklendiği öğrenildi.

DLH (Demiryollar, limanlar ve havameydanları)
İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yapım programına göre, Japon JBIC tarafından ön yeterlilik kriterlerinin onaylanmasının ardından, sistemin inşaatı ihalesiyle ilgili süreç başlatılacak. Bu doğrultuda DLH
İnşaatı Genel Müdürlüğü, ağustos ayı içinde çağrı yaparak ilgili firmalardan, belirleyeceği bir tarihte ön yeterlilik, daha sonra yeterli gördüğü firma gruplarından
da sistem için fiyat tekliflerini alacak.
Boğaz tüp geçiş inşaatı ve yaklaşım tünelleri inşaatlarının da yer alacağı
'Marmaray' sistemi ihalesine, Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarının yabancı firmalarla konsorsiyum oluşturarak katılmaları bekleniyor.

2005 yılı sonunda devrede
Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul'da, saatte 70 bin yolcuya taşıma hizmeti verecek sistemin, inşaat harcamalarıyla birlikte yaklaşık 2.5 milyar dolara mal olması planlanıyor. Mühendislik ve kontrolörlük hizmetinde görev alacak olan Japon firmalarının, kredi sağladıkları için sistemin yapımında da yer almaları bekleniyor. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki sistemin 2005 yılı sonunda devreye alınması öngörülüyor.
Gebze-Halkalı arasında kurulması öngörülen banliyö hattı ise, 43.4 kilometrelik bölümü Asya, 19.6 kilometrelik bölümü Avrupa, 1.8 kilometre tüp tünel ve 11.5 kilometre Sirkeci-Yedikule arasında yaklaşım olmak üzere, toplam 76.3 kilometre uzunluğunda olacak.

Sırada hızlı lokomotifler var
ANKARA - İstanbul ile Ankara arasındaki yolculuğu en az üç buçuk saatte tamamlayacak hızlı lokomotifler alınacak. Demiryollarının modernizasyonu çerçevesinde, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından 125 adet elektrikli ve dizel ana hat lokomotif alım projesine, bu yıl içinde işlerlik kazandırılacak. İhaleleri bu yıl içinde yapılacak hızlı lokomotifler, Ankara-İstanbul hattında hizmet verecek.
TCDD Genel Müdürlüğü'nün öncelikli yatırım projeleri listesinde bulunan 60 adet elektrikli lokomotif alımı, yüzde 100 dış kredi koşuluna bağlı ihale edilecek. Lokomotiflerin, işletmeye alma hizmetleri dahil komple anahtar teslimi ilgili firmalardan alımına yönelik ihalenin önümüzdeki günlerde ilan edilmesi bekleniyor.
Alınacak elektrikli ana hat lokomotiflerinin hızı saatte minimum 140 kilometre olacak. Alım projesi, 'dolaylı sorumluluk' dahil tüm cezai ve idari sorumluluklar Avrupa Birliği kriterlerine göre gerçekleştirilecek.