Marmara'nın Kirlilik Haritası Çıkacak



Marmara Bölgesi'nde 11 şehre kurulacak istasyonlarla hava kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor. Türkiye, Almanya, Avusturya iş birliğiyle hazırlanan Marmara Bölgesi'nde hava kalitesi konusundaki toplantıların Bursa ayağı İl Çevre Orman Müdürlüğü'nde yapıldı. Bakanlık, İl Müdürlüğü ve yurt dışından gelen uzmanların katıldığı toplantıda yapılacak çalışmalar ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Çevre Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Pervin Doğan, "Türkiye'de 2014 yılına kadar hava kalitesi alanında ön değerlendirme çalışmalarının yapılması ve Avrupa Birliği değerlerinin yakalanması gerekiyor. Marmara Bölgesi'nde uygulamaya başladığımız projemiz 23 Eylül 2009 tarihinde resmi olarak başladı. Proje 3 yıl sürecek ve proje kapsamında bölgesel temiz hava merkezleri kurulacak. Marmara Bölgesi'nde Kocaeli, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Bilecik, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya ve Yalova illerinde toplam 39 adet ölçüm istasyonu kurulmasını hedefliyoruz. Projenin maliyeti 7 milyon euro. Proje kapsamında hava kalitesi değerlendirme yönetim sistemi oluşturularak, hava kalitesi alanında izleme kurumsal yapılanma ve güçlendirme hedefleniyor. Bu proje bir model oluşturacak ve diğer 7 bölgedede uygulanacak" dedi.

İl Çevre Orman Müdür Vekili Rahmi Bayrak ise, projenin hedefleri ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Bakanlığımız ve Almanya, Avusturya'dan ilgili birimlerin desteğiyle Marmara Bölgesi'nde hava kalitesi konusunda yapılacak çalışmaları görüşmek için bir araya geldik. Türkiye'de hava kirliliğinin sebebi sanayi, ısınma ve araçlardan kaynaklanıyor. Bu sebeple hava kirliliğiyle mücadelede il müdürlüğümüz ilgili faaliyetleri yapmakta. Hava kirliliği insanların yaşadığı toplumları yakından ilgilendirmekte. Bursa hava kirliliğini sıkça yaşayan bir şehir. Bu konuda valiliğimiz, müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz gereken önlemleri almak için gereken çalışmayı yapıyor. Bursa Türkiye'nin önemli sanayi şehirleri arasında. Sanayileşme ve hızlı gelişmenin getirdiği kirlilik maalesef Bursa'yı etkisi altına almakta. Bu toplantıyla hedefimiz, ilimizde kurulacak olan hava kalitesi ölçüm istasyonlarıyla alakalı yer seçimi yapmak. Hava kirliliğinin tespiti ve istasyon yer çalışmaları teknik gezi sonrası netleşecek" dedi.

Projenin Yerleşik Eşleştirme Uzmanı Gunner Benther ise, "Proje 3 yıl sürecek ve Marmara bölgesi Türkiye için model oluşturacak. Buradaki hedef Marmara bölgesinde bir ağ oluşturmak ve gereken önlemleri almaktır. İnsanların halkın sağlığının korunması için hava kirliliğinin önlenmesi çok önemli. Sanayi ve araç yoğunluğundan dolayı hava kirliliği her geçen gün artıyor. Bu da insanların sağlığını etkiliyor. Umarım bu projeyle yeşil Bursa'nın yeşil özelliğini korumaya çalışacağız" diye kaydetti.