Gül, deprem güvenliği olmadığı tespit edilen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının yıkılarak yerine yenisinin inşa edildiğini, İlahiyat Fakültesi'nin eskimiş ve yıpranmış blokları yerine modern eğitim kompleksleri yapıldığını anlatarak, fakültelerde altyapı, tadilat ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildiğini söyledi.
Rektör Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Maltepe Başıbüyük'te 187 bin metrekare alana Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı sağlık eğitim yerleşkesi inşa edildi. Sağlık alanındaki fakülte, yüksekokul ve enstitüler başta olmak üzere hastane ve uygulama merkezleri tek bir kampüste toplandı. Temel Tıp Bilimleri (Tıp Fakültesi) binası yapım çalışmaları tamamlanarak hizmete girdi. Diş Hekimliği Fakültesi ve hastanesi binası yapım çalışmalarında son noktaya gelindi. Fakülte ve hastane, temmuz ayında hizmete başlayacak. Türkiye'de bir ilk olarak deprem esnasında kesintisiz hizmet verecek 720 yataklı Eğitim-Araştırma ve Uygulama Hastanesinde sona gelinmiştir. Hastanemizde günde 5 bin hastaya hizmet verilecektir."
Yeni yerleşke için mimari proje yarışması
Dağınık yerleşkeleri bir çatı altında toplamak için 2010 yılından itibaren çalışma başlatıldığını belirten Gül, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde Küçükyalı Kampüsü arazisinin üniversitelerine tahsis edildiğini bildirdi. Gül, Başıbüyük Sağlık Eğitim Kampüsü ile bitişik olan yeni kampüs alanı için uluslararası mimari proje yarışmasına çıkılacağını söyledi.
Rektör Gül, yeni kampüs alanı ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Toplamda 14 ayrı yerleşkeye dağılmış Marmara Üniversitesi'nin dağınıklığını gidermek amacıyla şehrin merkezinde 3 bin 200 dönümlük alanda insan merkezli yeşil bir kampüs projesi gerçekleştirdik. Akıllı binalara sahip kampüs, doğayla uyumlu, güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra yağmurdan da yararlanacak sistemlerle donatılacak.
Kampüs, atık ayrıştırma üniteleriyle ekolojik bir model oluşturacak. Maltepe'deki yeni kampüste Anadolu yakasının en güçlü, hatta özel şirket ve üniversiteleri de besleyecek bir veri merkezini kurma çalışmaları devam etmekte. Ring sistemiyle kampüs içerisinde ve metroya yapılan bağlantıyla şehrin değişik noktalarına kolay ulaşım imkanı sağlanacak. Zengin basılı ve elektronik yayın arşivine sahip merkez kütüphaneyle birlikte çok sayıda araştırma laboratuvarı ve uygulama merkezi hizmet verecek. Göztepe'de 6 bin, Maltepe Başıbüyük ve Kenan Evren Kışlası'nda 220 bin ve Halkalı'da 74 bin metrekare olmak üzere toplam 300 bin metrekarelik alana tematik tekponarklar kurulacak. Başıbüyük'te sağlık, Kenan Evren'de robotik ve nanoteknoloji, Halkalı'da tekstil teknoparkları, Göztepe'de ise Kuluçka Merkezi açılacak. Teknokent aracılığıyla 10 yılda 500 milyon dolarlık ihracat ve 10 binin üzerinde personele istihdam sağlayacak bir ekosistem kurulmuş olacaktır."
Kampüsün sosyal tesisleri ve spor salonlarıyla akademisyenlere ve öğrencilere kaliteli bir yaşam sunacağını vurgulayan Gül, "Akademik personel lojman, kreş ve ilk ve orta öğretim kurumları gibi pek çok imkana sahip olacaktır. Kampüs içinde doğayla iç içe yurtlar yer alacak, öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunları olmayacak" dedi.