Marmara Göçü Sindiremedi Metropolitan Planlaması Şart

Türkiye'nin en sanayileşmiş kentlerinin bulunduğu Trakya ve Marmara bölgeleri, yoğun göçe yeni istihdam olanakları sağlayamadı. Sanayiciler, bölge için acilen yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin oluşturacakları bir platformda, istihdama yönelik yeni politikaların belirlenmesini ve bunun uygulanacağı "metropolitan planlaması" yapılmasını istiyor. Göçün yaratacağı ekonomik ve sosyal sıkıntıları engellemek için ise Adapazarı, Bolu, Bilecik, Eskişehir ve Afyon gibi ara bölgelerde organize sanayi bölgelerinin kurulması acil talepler arasında. Göçün sonuçlarından biri olan gecekondulaşmaya karşı tavizsiz mücadele için ise, imar affının gündeme taşınmaması bir diğer talep.

Türkiye ekonomisinin can damarı olan Marmara ve Trakya Bölgesi illerinin ekonomik göstergeleri de sorunun aciliyetini ortaya koyuyor. AK Parti öncesi 4 yıl ile AK Parti sonrası 4 yılın ortalamalarına göre, bölgede yer alan 13 ilin hepsinde teşvikler geriledi. 9 ilde ise kamu yatırımları azaldı. Bölge, teşvikler, yatırım, ithalat, ihracat ve tarımsal üretim gibi alanlarda gerilemeye rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde bir pay alıyor. Buna karşın yoğun göç de hesaba katıldığında bu kentler için sanayicinin talepleri yeni iktidarı zorlayacak görünüyor.

Tüm illerde teşvikler azaldı
Bölgede teşvikler, 1999-2002 ile 2003-2006 ortalamalarına göre, iller bazında yüzde 0,6 ile yüzde 83 aralığında değişen oranlarda azalma gösterdi. Bölgenin ve Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da yüzde 22, Kocaeli'de yüzde 30, Yalova'da ise yüzde 83 oranında geriledi. Kamu yatırımlarında ise İstanbul'un aldığı pay yüzde 39, Bursa'nın yüzde 34, Çanakkale'nin yüzde 41, Balıkesir'in ise yüzde 29 oranında azaldı. Kamu yatırımlarında şanslı olan iller ise Yalova, Kocaeli, Düzce ve Bolu oldu. Bu illerde yatırımlar sırasıyla yüzde 81, yüzde 22, yüzde 92 ve yüzde 10 oranında arttı.

Tarım da destek bekliyor

Bölgede sadece sanayi değil tarımın da desteklenmesini bekleyen bölge illerinden Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Bilecik, Kocaeli, Düzce, Bolu, Edirne ve Kırklareli, tarımsal üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı. 2002-2005 yılları arasında kişi başı tarımsal üretim Türkiye genelinde yüzde 63 artarken, bu oran Edirne'de yüzde 105, Bilecik'te yüzde 91, Kocaeli'de yüzde 81 ve Yalova'da yüzde 80,9 oranında gerçekleşti.