Marmara Bölgesi’nin Planları İstanbul ile Uyumlu Hale Getiriliyor



Büyükşehir Belediye Meclisi, Çevre ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Trakya Kalkınma Birliği tarafından imzalanan “1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası İstanbul İl Çevre Düzeni, Kocaeli İl Çevre Düzeni ve Sakarya-Düzce-Yalova-Bilecik Çevre Düzeni Planlarının Uyumlulaştırılması ile Trakya Alt Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planlarının Üretilmesi”ne ilişkin protokolü onayladı.

Protokol Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı-Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş ve Trakya Kalkınma Birliği Başkanı (TRAKAB) Edirne Valisi Nusret Miroğlu tarafından geçtiğimiz aylarda imzalanmıştı. İmzalanan protokol kapsamında Marmara Bölgesi Çevre Düzeni Planları’nın bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Protokolle, Marmara Havzası'ndaki Çevre Düzeni Planları ile İstanbul İl Çevre Düzeni Planlarının birlikte değerlendirilerek uyumsuzlukların belirlenmesi ve Marmara Bölgesi genelinde plan bütünlüğü ile uyumunun sağlanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda Marmara Bölgesi planlanmak üzere iki ayrı alt bölgeye ayrıldı. İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce ve Bilecik 1. Etap Planlama Alt Bölgesi, Çanakkale ve Balıkesir illeri ise 2. Etap Planlama Alt Bölgesi olarak belirlendi. 1. Etap Planlama Alt Bölgesinde yürütülecek planlama çalışmalarını protokol kapsamına alınırken, Çanakkale ve Balıkesir İllerindeki planlama çalışmaları ise, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın gözetiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile söz konusu şehirler birlikte yürütecek.

Protokolde, “Marmara Bölgesi’nde yer alan bütün illerin (İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bilecik, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale) arasındaki sosyal, ekonomik, işlevsel ve fiziksel etkileşimlerin İstanbul metropolünün etkileri dikkate alınarak Marmara Havzası’nda yer alan alt bölgelerde hazırlanmış veya hazırlanmakta olan üst ölçekli planların yönlendirilmesini, Marmara Havzası’nda yürürlükte bulunan Çevre Düzeni Planları ile yürürlükte bulunan 1/100.000 ölçekli İstanbul İli Çevre Düzeni Planı kararlarının işlevsel, mekansal, ve fiziksel olarak uyumunu, ekonomisi ve ekolojisi iç içe olan ve birbirlerini karşılıklı etkileyen ve etkilenen alt bölgeler arasında plan bütünlüğünü sağlamak üzere plan stratejileri, kararları ve uygulamaların en üst düzeyde belirlenmesi amacıyla Ortak Hizmet Protokolü hazırlanmıştır” ifadelerine yer veriliyor.

Planlama çalışmasına 100 bin YTL katkı sağlayacak olan Çevre ve Orman Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarının ilgili kurumlar ile yetkililer arasındaki koordinasyonu sağlayacak, birimlerin bilgi ve imkanlardan yararlandıracak ve planları onaylayacak. Projeye 2 milyon YTL maddi kaynak sağlayacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi de uzlaşma çerçevesinde Marmara Bölgesi’nin Çevre Düzeni Planları’nı hazırlayarak Bakanlığa sunacak. Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB) ise çalışmaya 500 bin YTL destek verecek.