Bilinmelidir ki, dünyanın hiçbir ülkesinde, yaşanılacağı bilinen böyle bir felakete kısa sürede yetişebilecek herhangi bir güç yoktur. Merkezi ve Yerel yönetimler, yüzbinlerce Sivil Savunma görevlisini hazırlayamayacağı gibi yönetemezler de.
Dolayısıyla, tüm dünyada olduğu gibi, kendi başımızın çaresine bakacak çalışmaları ve organizasyonları hızla gerçekleştirmeliyiz.
ÇÖZÜM: CAN ve MAL KAYIPLARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN, BİLGİ SAHİBİ OLUP HAZIRLANMAK
Bunun yolu da, gönüllü çalışanlarla birlikte olup çalışmaları desteklemek, kurtarıcı ve birbirine destek olucu bilginin paylaşılmasını sağlamak (GÜVENLİK KÜLTÜRÜ) ve kaynak bulmaktan geçiyor.
Yeni bir kavram: Güvenlik Kültürü: Bilgilenmiş toplum kendi ve yakınlarının can ve mal güvenliği üzerine GÜVENLİK İSTEMLERİNİ oluşturmaya başlar. Bu güvenlik istemleri, bilgilenme ölçeğinde doğru istemlere yönelecektir. Bunlar, en basit can güvenliği isteminden, güvenliği oluşturan yeterli sisteme ve bu sistemi idare eden güvenilir yöneticileri istemeye kadar yoğunlaşacaktır. Bu istemleri kim yapacaktır? Doğru, yeterli, zamanında ve kullanılır bilgilerle donanmış halk, kendisinin can ve mal güvenliği için çağdaş bilgi ve birikimleri olan, nitel ve nicel olanakları yeterli güvenlik sistemleri ile bunun içinde yer alacak güvenilir kişileri isteyecektir. Bilgi ve bu bilginin getirdiği inanma güvenliğin birinci şartıdır.
Güvenlik Bilgiye Dayanır, İçe Sindirilmiş ve Yaşam Biçimi Haline Getirilmiş Bilgiye Kültür Denilir.
Bilginin yaygınlaşması sonucunda güvenlik kültürüne sahip olan topluluk ise güvenilir sistemi ve sistemin gereksinmelerini (teknoloji dahil) isteyen, haklı istemlerinin karşılanması için baskı unsuru olan ve izleyen topluluk haline gelir. Bu şekilde yaşanabilecek tüm acil durumlar en az kayıpla geçiştirilebilir.
Bilgi sahibi olmayan kişi ve toplum korku sahibi olur. Toplumun doğru bilgilendirilmesi güveni arttırır.
Biz bu konuda, AFETE HAZIRLIK İÇİN ELELE adı altında İlk yardım, Güvenlik kültürü, Acil durumlar, Acil önlem ve Acil eylem planı, Temel arama kurtarma bilgileri, Mahalle organizasyonu, Sigorta ve Hukuk bilinci ve Koordinasyon bilgilerini 24 saatlik Eğitmen eğitimi programı (bilginin paylaşılması) şeklinde tamamen bedelsiz olarak yürütmekteyiz.
Şimdiye kadar İstanbul’un 32 ilçesinde 15.000 kişiye yasal izinleri de alınarak İstanbul Valiliği ve İstanbul Sivil Savuma Müdürlüğü ile yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde eğitmen eğitimi verilmiştir.
Eğitilen her eğitmenden en az 30 kişiyi eğitilmesi istendiğine göre, bu gerçekleştiyse bu güne kadar yaklaşık 500.000 kişiye hayat kurtarıcı ve yaşamın sürdürülebilirliğini sağlayan bilgi ulaşmıştır. Bunun yanı sıra, 18 gönüllü gencimiz İngiliz Sivil Savunma Teşkilatı eğitmenleri tarafından hafif ekipmanlarla arama kurtarma ve felaket sonrası yaşamın sürdürülmesi konusunda eğitmen eğitimi alarak, bu konuda bilgilenmek isteyen gönüllülere eğitim vermek üzere hazırlanmıştır.
EĞİTİMLERİMİZ BEDELSİZ OLARAK SÜRDÜRÜLMEKTEDİR.
Büyük bir felaketin ardından can kurtarma ve arama kurtarma faaliyetlerinin çoğunluğu bölge halkı tarafından yapılmaktadır. Bu gerçeklere önem verilir ve yeterli bilgi ile organizasyon sağlanırsa felaket sonrası için çok büyük bir avantaj sağlanmış olur.
Afete Hazırlık için çözüm, halkımızın kendi can ve mal güvenliği için sokak sokak organize olmasından geçmektedir.
Gereken ilgiyi ve desteği gördüğümüz takdirde, eğitilen bu öncü guruplar mahallelerde muhtarlar ile sokak sokak eğitimler ve semt organizasyonlarını yapacaklardır.
Yüksel Üstün - Doğa İle Barış Derneği Başkanı - Türkiye Çevre Kozası Kolaylaştırıcısı