Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem enerjisi birikim hızına göre Marmara'da 7.6'lık bir depremin 2225'ten önce olmayacağını söyledi.
Son günlerde meydana gelen irili ufaklı depremler nedeniyle huzursuz olan vatandaşların yüreğine Prof. Dr. Ahmet Ercan su serpti. Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Ercan, Marmara'da 7.6'lık bir depremin 2225 yılından önce olamayacağını bildirdi. Prof. Dr. Ercan yaptığı yazılı açıklamada, Marmara'nın güneyindeki 4.2'lik deprem sonrasında İstanbul depremi için "felaket senaryolarının'' gündeme getirildiğini belirterek şunları kaydetti:
"Doğu Anadolu'yu, İç Anadolu'nun kuzeyini, Karadeniz Bölgesi'nin güneyini bir kolla geçen Kuzey Anadolu Kırığı, Marmara Bölgesi'ne dört dallı bir saçak gibi girer. Kırık saçağı Marmara'nın doğusu, batısı, güneyi, güney-batısı ile ortasında başka başka davranır. Kırık boylarının bölüntülü olduğu yerlerde (6-6.9) orta- büyüklükte, uzun olduğu yerlerde (7.0-7.5) büyüklükte depremler oluşur. Kırıkların kavşak ile dönme yaptıkları yerler oynak, depreme duyarlı yerlerdir. Bu gibi yerler Akyazı-Adapazarı, Kuş Gölü, Gemlik Koyu girişi, Marmara Ereğlisi'dir. Doğu Marmara'daki Düzce'den İzmit Koyu'na uzanan Sakarya çukuru, en çok gerilip boşalan bölgedir. Bunu Manyas-Yenice- Gönen Kavşağı izler. İstanbul önünde 10 kilometrelik kırılgan kabuk yapısının göreceli tekdüze, kırılma direncinin yüksek olması, gerginlik birikiminin yavaşlığı, bu kesimde depremlerin seyrek, orta büyüklükte olmasına neden olur.''
Marmara yorgun..
Marmara Denizi ile Marmara Bölgesi'nde olan tüm depremlerin, bölgedeki tüm kentleri etkileyeceğini de anlatan Ercan, şöyle devam etti:
"6.7'den büyük depremlerin etkin etki alanı 100 kilometredir. En çok etkilediği yön, doğu-batı, sonra kuzeybatı- güneydoğudur. Yapıların uzantısı bu yöne uyumlu olmalıdır. Deprem enerjisi birikim hızına göre Marmara'da 7.6'lık bir deprem 2225 yılından önce olamaz. 1999'da Kocaeli'nde boşalan Marmara yorgundur, kısa sürede kendini toparlayıp bir büyük deprem yapma olasılığı yok denecek ölçüde azdır.''
Prof. Dr. Ercan, yapılaşma önlemleri için Marmara'nın yönlere göre beklenen en büyük depremlerinin; Doğu Marmara'da (Sakarya Çukuru) 7.4, Kuzey-Orta Marmara'da (İstanbul önü) 6.7, Kuzey-Batı Marmara'da (Tekirdağ önü) 7.4, Güney Marmara'da (Kuzey ile Güney Bursa) 6.7, Güney-Batı Marmara'da (Kuş gölü dolayı-Kuzey Balıkesir) 7.4 ve Paşaeli'de (Trakya) 5.7 olduğunu anlattı.