MARKA ve KOSGEB'in Kocaeli Hizmet Binaları Açıldı



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayinin önemli sorunlarından birinin, işletmelerin küçüklüğü ve ölçek ekonomilerinden yararlanamaması olduğunu belirterek, ''İşletmelerimiz uluslararası alana, borsalara, yurt içi, yurt dışı borsalara da açılan küresel ölçekli düşünen işletmeler haline gelmelidir. İşte bu amaçla onlara KOSGEB ve kalkınma ajansları vasıtasıyla destekler verilmektedir'' dedi.

Bakan Ergün, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) yeni hizmet binası, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova Yatırım Destek Ofisi koordinatörlükleri ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Destekleme ve Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Ergün, işlerin büyük ölçekte düşünerek, konuları havza bazında ele almasının önemine işaret eden Ergün, Türkiye'de kalkınma ajanslarının kurulmasının temel nedeninin bu düşünce olduğunu, illerin, bölgelerin işbirliği yapması, iller arası, bölgeler arası çekişmelerin sona erdirilmesi ve geniş bir bölgenin imkanlarını hep birlikte seferber etmenin yollarının bulunması amacıyla kalkınma ajanslarının kurulduğunu kaydetti.

''5 il bir araya geldi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı başkanlığı altında, valilerimizin dönüşümlü başkanlık yaptığı bir çalışma gerçekleştirdi'' diyen Ergün, şöyle konuştu:

''İşbirliğini yalnızca kalkınma ajanslarıyla iller arası, bölgesel bir işbirliği olarak görmek de doğru değil. Bunun altında yeni beraberlikler, yeni işbirlikleri ortaya çıkacaktır. Bu da kurumlar arası işbirliğidir. KOSGEB ile kalkınma ajansları birlikte hareket etme, kaynaklarını, uzmanlarını, imkanlarını bir araya getirme ve kalkınma adına KOBİ'lerin, işletmelerin gelişmesi adına ortak projeler yapabilme başarısını göstermeliydiler. Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz ile birlikte bir protokol gerçekleştirdik ve kalkınma ajansları ile KOSGEB'i Türkiye'nin her yerinde işbirliği yapan kurumlar haline dönüştürmüş olduk. İşletmeler mutlaka işbirliği, güç birliği projeleri yapmalı, muhakkak suretle başka firmalarla işbirliğine yönelmeli ve ortaklıklar kurabilmeli. İşletmelerimiz ortaklıklar kurarak büyümenin ve gelişmenin yollarını aramalı.''

Büyümenin yollarının aranmaması halinde dünyada rekabetçi hale gelinemeyeceğine dikkati çeken Ergün, ''Devasa uluslararası holdingler, kuruluşlar şirket evlilikleri yaparken bizim şirketlerimiz, işletmelerimizin sadece kendi başına kalmaları, hatta aile işletmelerinin bile zaman içinde dağılması ve küçülmesi son derece üzücüdür'' dedi.

''En önemli sorunumuz, işletmelerimizin küçük olması ve ölçek ekonomilerinden yararlanamıyor olmalarıdır'' Ergün, ''İşletmelerimiz uluslararası alana, borsalara, yurt içi, yurt dışı borsalara da açılan küresel ölçekli düşünen işletmeler haline gelmelidir. İşte bu amaçla onlara KOSGEB ve kalkınma ajansları vasıtasıyla destekler verilmektedir'' şeklinde konuştu.

KOBİ'lere destek

Bakan Ergün, firmaların borsaya katılması, Ar-Ge ve inovasyon yapması, yönetim kabiliyetlerini geliştirmesi, ihracatçı KOBİ'ler haline gelmesi, uluslararası fuarlarda bulunabilmesi, iş gezisi yapıp görgü ve bilgilerini artırabilmesi için hibe destekler verdiklerini söyledi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 2010'un son çeyreği itibariyle verilmeye başlanan desteklerle 6 aylık dönemde 7 bin işletmeye 30 milyon TL'den fazla destek sağlandığını söyledi. İşletmelerin yüzde 99'undan fazlasının KOBİ'lerden oluştuğu Türkiye'de ihracatın yüzde 59.8'inin KOBİ'ler tarafından yapıldığını ifade eden Kaplan, şöyle devam etti:

''KOBİ'lerin ülkemizin kalkınması anlamındaki önemi, hizmet ve ticaret sektörünün ekonomi içindeki artan payı dikkate alınarak 2009 yılı mayıs ayında, önemli bir adım atılarak KOSGEB Kanunu'nda değişiklik yapılmıştır. Bu tarihe kadar KOSGEB'in hedef kitlesi 400 bine yakın imalat sanayi sektörü KOBİ'si iken, yaklaşık 8 katlık bir genişlemeyle bu rakam 3 milyonun üzerine çıkmıştır. Kanun değişikliğinden önce KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı KOBİ sayısı 120 bin civarında iken, bugün bu rakam 560 bini geçmiştir.''

Yeni destek sisteminin çerçevesini belirleyen ''KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği''nin 15 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade eden Kaplan, ''Yönetmelik kapsamında, KOBİ'lere, girişimcilere, KOBİ'lere yönelik projeleri olan meslek kuruluşlarına ve işletici kuruluşlara yönelik 6 adet destek programı hazırlanmış ve uygulamaya başlanmıştır'' diye konuştu.