Mardin'de Abbaralar Restore Ediliyor



"Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Varlıkların Korunması Projesi" kapsamında İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda onarıma alınan abbaraların yıl sonuna kadar bitirileceği belirtildi.

Mardin'de üstü özel şahsa, altı ise kamuya ait olan 63 abbaranın restorasyon çalışmaları devam ediyor.Sahip olduğu tarihi, kültürel ve mimari yapısıyla dünyanın önemli inanç ve kültür merkezlerinden biri olma unvanına sahip olan Mardin'de, üst kısmı şahsa ait alt kısmı kamuya ait sokak çıkışları olarak kullanılan abbaralar, onarıma alınacak.

3 ile 50 metre arasındaki uzunlukları ve mimari yapısıyla farklılık arz eden tarihi abbaraların geçmişi, 940 yıl önceki Artuklu mimarisine dayanıyor. Mardin'in mimari dokusunun çok önemli ve kilit taşlarından birini oluşturan tarihi abbaraların onarımla birlikte daha uzun yıllar vatandaşlara, yöreye gelecek olan yerli ve yabancı turistlere hizmet vereciğini kaydeden Belediye Başkanı Metin Pamukçu, "Geçmişten günümüze kadar uzanan zaman serüveninde bir hayli yıpranan ve yer yer dökülen sıvalarıyla yayalar yönünden tehlike arz eden abbaraların onarılması talebini, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a iletmiştik. Abbaraların sayısını tespit ettikten sonra projeleri hazırladık. Bugüne kadar 40 abbaranın restorasyonu bitti, kalan abbaraların restorasyon çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyoruz. Abbaraların restorasyonlarında bizlerden desteklerini esirgemeyen başta İstanbul Valisi Muammer Güler olmak üzere, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a bütün Mardinliler adına teşekkürü bir borç biliriz" dedi.

Göreve geldikleri günden bu yana, tarihi kentteki turizm potansiyelinin cazip bir hal alması amacıyla başlattıkları çalışmalara aralıksız devam ettiklerini ifade eden Başkan Pamukçu, "Çirkin görüntü arz eden binalarımızı boya firmasıyla anlaşıp taş rengine boyadık. İlimizin belirli yerlerine taş duraklar yaptık. Yerli ve yabancı turistlerin daha rahat gezmesi için ilimizin muhtelif yerlerine turizm haritaları yerleştirdik. Ayrıca, aynı haritaları dokümana döküp tüm turizm firmalarına dağıttık. En önemlisi; ilimizin imar revizyon planlarını hazırladık" şeklinde konuştu.

Mardin'in tarihi değerlerini korumak için başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar il genelinde yaklaşık 100'ün üzerinde tarihi eserin onarıldığını belirten Başkan Pamukçu, inanç ve kültür turizmine hizmet eden Mardin'e sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Başkan Pamukçu, yılda ortalama 200 bin turistin ziyaret ettiği tarihi kentin mimari yapısı ve kültür farklılığıyla eşi benzeri bulunmadığını sözlerine ekledi.