Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Yukarı Işıklar, Evrenler Yavşı ve Salur köylerindeki orman arazilerinde 19 noktada ve yaklaşık 150 hektara varan alanda ağırlığı kızılçam olan ağaçlar önce kesildi, ardından ise kökleri sökülerek yok edildi. Arazi açmak için yapıldığı ve yöredeki bazı köy muhtarlarının adının karıştığı öne sürülen orman yağmasının ardından bölgede inceleme yapan Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Böylesi bir usulsüzlüğün oluşmasına göz yuman sorumluların değil yargılanması, derhal bu kurumdan el çektirilmeleri gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzün bu konuda gereğini yapacağını ve sorumluları yargı önüne çıkaracağını düşünüyoruz” dedi.
Antalya’nın Manavgat İlçesine bağlı Yukarı Işıklar köyünden bir vatandaş, bölgedeki ormanlık alanda ağaçların sökülerek arazi açıldığını görünce Tarım Orman-İş Sendikası’na telefonla ulaşarak durumu bildirdi. Bunun üzerine 13-14 Nisan tarihlerinde bölgeye gelerek ormanın tahrip edilerek arazi açıldığı öne sürülen alanı gezen Tarım Orman-İş (Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası) Genel Başkanı ve beraberindeki heyet, gördüğü manzara karşısında dehşete düştü.
Ekskavatörle kökleri söküldü
Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında bulunan Yukarı Işıklar, Evrenler Yavşı ve Salur köylerinde yaklaşık 150 hektara yakın orman arazisinde arazi açıldığı iddiası üzerine bölgeye gelen Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, ağaçların kesilerek kaçırıldığı, daha sonra da paletli ekskavatörlerle köklerinin sökülerek arazinin bir kısmına zeytin fidanı dikildiği yönünde ihbar aldıklarını söyledi.
‘22 gün boyunca tahribata müdahale edilmedi’
Tahribatın halen devam ettiği ve konuyla ilgili yapılan ihbarların yetkililerce dikkate alınmadığı iddiaları üzerine teknik bir heyetle bölgede inceleme yapan Durmuş, “Usulsüzlüklerin yaşandığı alanlarda 22 gün süre ile çalışan ekskavatörlere müdahale edilmemesi kurum adına eksiklik ve suçtur” diye konuştu.
Köy muhtarlarının adı karıştı
Konuyla ilgili bilgi almak için Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine ulaştıklarında, “Siz işinize bakın” yanıtı ile karşılaştıklarını öne süren Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Barut, yörede yaşayan köylülerin iddialarına göre orman tahribatının bazı köy muhtarlarınca yapıldığının ifade edildiğini söyledi.
‘Yüzlerce servi ağacı kesilerek satıldı’
Öte yandan Yaylaalan Orman Şefliği sınırlarında bulunan Sivri Kule çevresinde yüzlerce doğal servi ağacının kesilerek yatçılara satıldığı iddiasını da gündeme getiren Durmuş, bölgede tahrip edilen alanların koordinatlarını da tek tek paylaşarak “Tahrip edilip açma yapılan alanların coğrafi koordinatlarına girildiğinde, bu alanların üç ay öncesi kapalılık durumu ve bugünkü durumu net olarak görülecektir. Ayrıca yapılan tahribatın büyüklüğünü de görmek mümkün olacaktır. Böylesi bir usulsüzlüğün oluşmasına göz yuman sorumluların değil yargılanması, derhal bu kurumdan el çektirilmeleri gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzün bu konuda gereğini yapacağını ve sorumluları yargı önüne çıkaracağını düşünüyoruz. Ayrıca bu konunun aydınlanması ve tahribatın önlenmesi için Sendikamız Tarım Orman-İş olarak da takipçi olacağımızın bilinmesini isteriz” diye konuştu.
Yetkililer: ‘sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı’
Yetkililer, orman açma işlemini doğruladı. Açılan orman miktarının sözü edilenden daha az olduğunu ve bununla ilgili tutanak tutulduğunu belirten yetkililer, sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldığını kaydetti.
3/b söylentisi, orman katliamını tetikledi
Orman arazilerinin işgalcilerine satılmasını sağlayan ve kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen düzenlemenin ardından, ‘3/B’ adıyla yeni bir düzenleme yapılacağı ve işgal edilen orman arazilerinin işgalcilerine verileceği iddialarının Manavgat bölgesindeki orman açmalarında etkili olduğu belirtiliyor. Ancak halk arasında kulaktan kulağa yayılan ve adı ‘3/B’ olarak anılan bir düzenleme bulunmuyor.