Mamak Cezaevi, Otele mi Dönüştürülüyor?



Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında, Ankara’da cumhuriyet dönemi mimarisinin yok edildiği belirtilerek, Mamak Askeri Cezaevi’nin ise ticari mekân olarak dönüştürüleceği ileri sürüldü.

“Kentimiz tüm kimliğini kaybediyor”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Cumhuriyet dönemi mimarisini yaşatmak önemli, yapıları çürümeye bırakmak yerine sahip çıkmalılar. Avrupa’da bu örnekler kamusal mekan olarak dönüştürülüyor ve çok değerli paha biçilmez eserlere dönüştürülüyor. Endüstri ve sanayi yapılarına sahip çıkılması gerekiyor. Su Süzgeci kamusal mekan olarak yaşatılabilir Hava gazı fabrikası bir günde yıkıldı. Yüzüncü yıl kazan dairesi Ankara’daki başka bir örnektir.  Santral İstanbul güzel bir örnektir, müthiş bir mekan, korunarak dönüştürüldü. Ankara için de bunlar çok önemli değerler. Su süzgeci yapısı yaşatılabilir. Yerel yöneticiler niçin sahip çıkmıyor anlaşılmaz bir durum. Kentimiz tüm kimliğini kaybediyor. Tıpkı Milli Piyango binasında yaptıkları cephe değişikliği gibi. Atatürk Bulvarı’ndaki cephe değişikliğine Büyükşehir Belediyesi Milli Piyango binasından başladı. Frekans kaplama elemanlarından oluşan,kemerli, tonozlu modern mimari ile alakasız cephe kaplamaları olacak, daha öncesinde Büyükşehir’in kataloglarında bastığı gibi.” şeklinde konuştu.

“Mimarının oğlu da istemiyor”

Hakkan Milli Piyango bina müellifinin dava açtığının altını çizerek, “ Milli Piyango binasının, proje müellifinin oğlu da mimar ve bunu onaylamıyor, kendisi dava açtı” dedi.

“Cumhuriyet dönemi mimarisi saldırı altında”

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, su süzgecinin çöküntü bir alan olarak terk edilmesinin ideolojik olduğunu belirtti. Candan, “ 1935‘te temeli atılırken, 1936’da Çubuk Barajı ile hizmete açılan, su arıtma yapısının korunması gerekiyor. Yapının mimarisi açısından farklı bir şekilde işlevlendirilecek bir pozisyonu var. Böyle çürümeye terk edilerek, ilerde yapı bakımsız  yıkılsın diyecekler.  Cumhuriyet dönemi mimarisi saldırı altında. Su Süzgeci için, koruma kuruluna başvuracağız rapor hazırlıyoruz. Tescil edilmesini isteyeceğiz. Sadece su süzgeci için değil Atatürk bulvarı’ndaki yapıları da kapsayan bir Cumhuriyet Siti çalışması yapacağız. Su süzgeci, Kamusal bir işleve dönüştürülebilir” şeklinde konuştu.

“İnsanlar gibi, binalar da tek tip giyemez”

Atatürk Bulvarı’ndaki yapılara değinen Candan: “ Binaların tek tip giydirilmesi, tıpkı insanların tek tip giydirilmesi gibi doğru değildir. Cezaevlerinde’de bir dönem tek tip kıyafet vardı,  tek tip kimliksizleştirmektir. Her binanın yapıldığı döneme ait özgün bir karakteri ve tipi vardır. Mimar Sinan’ın yaptığı bir camii de modern bir cephe ile kaplansa bunun da karşısında oluruz” dedi.

Candan,  Başkent Dayanışması bileşenleri olarak 26 Nisan tarihinde Milli Piyango binası önünde olacaklarını ve bir kimlik eylemi yapacaklarını duyurdu.

“Büyük vicdansızlık “

Mamak Askeri Cezaevi’nin Genelkurmay tarafından ticari bir mekana dönüştürülme projelerinin hazırlatıldığına dair bilgi aldıklarını dile getiren oda yöneticileri bu duruma tepki gösterdi.  Hakkan tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Acıların yaşandığı alanda Genelkurmay’ın orayı bir otele dönüştürmeyi planladığının bilgisini aldık, eğer bu doğruysa eza çekilen yerde sefa çekilmez.  İçimizi acıtıyor bu durum. Rahatsız edici bir süreç. İnsan vicdanına sığmaz böyle bir kararı almak. Buna cesaret etmek bile büyük vicdansızlıktır. ”

“Acıların üzerine acı katacaklar”

Candan, “Mamak Askeri Cezaevi müze olmalı. Acıların üzerine acı katmaktır. Yaşanan süreci küçümsemektir. Zorunlu ikametgahın tercihli ikametgaha dönüştürülmesidir, 12 eylül sürecinde insanları oraya zorla hapsettiler.  Burasının gelecek kuşaklara aktırılması aklın yoludur, aklın yolu birdir. Alman Faşizmi döneminde Hitlerin toplama kamplarının otele dönüştürüldüğünü düşünün bundan hiç farkı yok. Otel yapacak olmasını şiddetle kınıyoruz” dedi.