Gayrimenkul geliştiricilerin son dönemde çengeli taktığı popüler yerlerden biri Maltepe. Anadolu yakasının sahil ilçesine talep öylesine yoğun ki, 2008'in sadece ilk 3 ayında alınan inşaat ruhsat sayısı 500'ü geçmiş. 38 yıldır Maltepe'de yaşayan Belediye Başkanı Fikri Köse de durumun farkında. İlçeyi yakından tanıyan biri olarak son yıllarda hem eksikleri ve yapılması gerekenleri çok iyi biliyor hem de mevcut potansiyelin doğru değerlendirilmesi için çalışmalar yapıyor. Başıbüyük semtinde TOKİ işbirliği ile gerçekleştirilecek gecekondu dönüşüm projesini hayata geçiren Başkan Fikri Köse, şimdilerde bir başka proje için mesai yapıyor: Dragos bölgesinde, toplam büyüklüğü 1 milyon metrekareyi bulan bir alanda yapılacak kentsel dönüşüm projesi. Maltepe'ye yeni bir çehre kazandıracak bu projenin çalışmaları İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi'nde (İMP) devam ediyor. Yaklaşık 1 ay sonra yapılacak yarışma ile bugün büyük çoğunluğu kullanılmayan sanayi yapılarının bulunduğu Dragos; alışveriş merkezleri, plazalar, konutlar ve otellerin bulunacağı bir yere dönüşecek. Yaklaşık 30 farklı şahıs ve kuruluşun arsalarının bulunduğu Dragos'ta ECA ve Singer gibi önemli kuruluşların gayrimenkulleri, ayrıca Karayolları'na ait 60 dönüm civarında bir arsa da yer alıyor. Dragos projesi bir yanda dururken, 550 hektarlık bir başka alan da 'eğlence' için değerlendirilmeyi bekliyor. Bu araziye de hayvanat bahçesinden kültür merkezine pek çok farklı aktivite alanının bir arada bulunacağı bir proje hazırlanacak. Başkan Fikri Köse, Maltepe'deki değişimlerin bunlarla sınırlı kalmayacağını söylese de, ilçede gelecek 10 yıla yetecek kadar yeni proje olduğunu söylemek yanlış değil.
Son dönemde Maltepe'nin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gerçekten ciddi bir farklılaşma süreci var. Öncelikle Kiptaş'ın burada inşa ettiği konutlar farklı bir imaj yarattı. Birinci etap satışlarında 4 bin civarında müracat oldu, 800 küsür konut sattılar; ikinci etapta da 5 bin kadar müracat bekliyorlar. Maltepe konut ekseninde çok hareketli bir yer haline geldi.
Projeler geleceğe dönük
Yapılan anketlerden konutlarda en fazla değer artışı gözlenen yerlerden biri olarak çıkmamızın da payı var bunda. 4 yıl içinde ulaşım, yerleşim ve plan açısından çok şeyleri değiştirdik. Yeni tesisler yaptık. Sahilimizde, Ankara Asfaltı üzerindeki mahallelerde yenilikler yaptık. İnsanları Maltepe'ye çekmeye başladık. Daha da güzel olacak Maltepe. Şimdi geleceğe dönük çok daha iyi projeler başlayacak.
Nasıl projeler planlanıyor?
Tam sahile sınır bir alanda büyük parseller var Maltepe'de. Toplam 1 milyon metrekare bir alan. Şahıs arazilerini de bir araya topladık orada. Yeni bir konseptte, farklı bir proje hazırlandı. Bu şahıslarla Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) buluşturduk. Plan konusundaki sorunları Büyükşehir Belediyesi çözüyor. Daha sonra da biz gerekenleri yapacağız. Aşağı yukarı 30 farklı kurum ve şahıs bir dernek kurdular. Aralarında ECA, Singer gibi önemli kurumlar var.
Sanayi binaları ortadan kalkacak
Karayolları'nın 60 dönümlük büyük bir arazisi var. Buradaki eski sanayi yapıları ve kırık dökük binalar yıkılıp yerlerine alışveriş merkezleri, ofisler, konutlar, plazalar, otellerin yapılacağı dev bir kentsel dönüşüm projesi hayata geçecek. Maltepe çok daha cazip bir hal alacak. Kiptaş'ın Kızılay'ın arazisine yaptığı konutların yan tarafından başlıyor bu alan ve aşağı yukarı Yalı Mahallesi'nin uç kısmına kadar geliyor. Bütün program şu anda hazır. Çalışma İMP'de devam ediyor. Ön çalışmalar tamamlandıktan sonra yarışma yapılacak.