Radikal'den Neşe Karanfil'in haberine göre, Maliye Bakanlığı belediyelerin elindeki sosyal tesisler ile şirketlerinin peşine düştü. Maliye Bakanlığı’nın bir süre önce belediyelerden şirketleri ile ilgili bilgi istediği öğrenildi. Belediyelerin gönderdiği listeyle 350’ye yakın şirketlerinin olduğu anlaşıldı. Şimdi ise belediyelerin işlettiği sosyal tesislerin sayısı belirlenmeye çalışılıyor. Bunun için Maliye illerdeki defterdarlıklara bir yazı göndererek belediyelerin il özel idarelerinin elindeki sosyal tesislerin listesini istedi.
Milyar büyüklüğünde belediye şirketleri var
Maliye Bakanlığı belediyelerin gelirlerini tam olarak görebilmek için bir çalışma başlattı. Bu çerçevede öncelikle belediyelere ait şirketlerin listesi istendi. Bu şirketlerin toplam büyüklüğünü ‘milyarlar’ düzeyinde diye tanımlayan yetkililer, “Belediyelerin şirketlerinin büyüklüğü neredeyse belediye bütçeleri kadar var. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinde İGDAŞ ve İspark var. Bunların gelirleri hayli yüksek. Belediyeler sonuçta bu şirketlerden elde ettikleri gelirleri de belediye faaliyetlerinde kullanıyorlar” dediler.
Belediyelerden istenen bilgilerin amacının ‘belediyelerin toplam gelirlerinin büyüklüğünü anlamak’ için yapıldığını dile getiren yetkililer, “Şu anda sadece bütçe büyüklüklerini anlamaya çalışıyoruz, bir plan yok. Belediyelere bütçeden kaynak ayrılırken nüfus gibi kriterler kullanılarak pay veriliyor. Ama belki ilerde tüm gelirleri dikkate alınacak bir sistem de düşünülebilir. Ama şu anki çalışmanın amacı tamamen toplam büyüklüğü görmek” dediler.
Sosyal tesisler isteniyor
Kasım ayının başında da bu sefer belediyelerin sahip olduğu sosyal tesislerin kendisine gönderilmesini isteyen Maliye, tesislerin hangi belediyeye ait olduğunu görmek için listelerin büyükşehir, belediye ve ilçe belediyeler açısından ayrı ayrı hazırlanmasını istedi. İstanbul için örnek bir tablo hazırlayan Maliye, ‘belediye, il özel idaresi, Kalkınma Ajansı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’ gibi bir ana kategori yaptı. Daha sonra da sosyal tesisleri olan belediyelerin listelenmesini istedi. Sosyal tesislerin bir işletme gibi faaliyet gösterdiğini dile getiren yetkililer, zaten bu tesislerin vergisel yükümlülüğü olduğunu ancak ne kadar gelir getirdiğinin Maliye tarafından bilinmediğini söylediler. Bu listelerin çıkarılmasının ardından Maliye bir çalışma yapacak ve hem belediye şirketlerinin hem de sosyal tesislerin gelir-giderlerinin düzenli olarak bildirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturacak.