Makineciler İthali Tercih Eden Kamu Kuruluşlarını Açıklayacak



Türk makine üreticileri, Türkiye’de benzeri üretildiği halde yabancı makine satın alan kamu kuruluşlarını açıklamaya hazırlanıyor. Makineciler, bu listeyi yakında internette yayımlayacak.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, “Türkiye geçen yıl 25 milyar dolar makine ithalatı, 11 milyar dolar makine ihracatı yaptı. Arada 14 milyar dolar fark var. Araştırdık, 25 milyar dolar ithalatın 17 milyar dolarlık kısmı Türkiye’de üretildiği halde ithal edilen makineler” dedi.

Yurtdışında iki tur için...

Türkiye’nin kendi makinesini kullanması durumda cari açık problemi kalmayacağını söyleyen Dalgakıran şöyle devam etti:

“Bunun yabancı hayranlığı, alıcıların yabancı firmalar tarafından kandırılması gibi sebepleri var. Bir de Başbakanlığın ‘kamu alımlarında, yüzde 10 pahalı olsa bile Türk makinesi alacaksın’ genelgesine rağmen kamu alımlarında ciddi bir ithalat var. Yani burada bir menfaat var. Bir internet sitesi kuruyoruz. Yönetimde karar aldık. Bütün kamu ihalelerini takip edeceğiz. Türkiye’de üretildiği halde ithal ürün alanları teşhir edeceğiz. Herkes oradan bakabilir. Bu ülkede üretildiği halde, daha fazla para vererek yurtdışında iki tur atmak için yabancı mal alıyorsan nasıl vatanseversin?”

TSE yerine TURQUM

Dalgakıran makineciler olarak yeni bir kalite standardı oluşturmaya karar verdiklerini de açıkladı. TSE’nin güven duygusu oluşturmada yetersiz kaldığını savunan Dalgakıran şunları söyledi:

“Şimdi bir de TURQUM diye bir kalite işareti oluşturuyoruz. Eğri oturup doğru konuşalım. En dandik malın üzerinde bile TSE var. Kimse kızmasın ama bir malın üzerinde TSE varsa, ‘bu mal çok kaliteli’ duygusu uyanıyor mu? TURQUM işaretini bağımsız bir kurul verecek. Üniversitelerden, sektör dışından isimlerle. Her sektörün makinesi için ayrı standart geliyor. Bu standarda geçen 10 küsur firma oldu. 50 firmayı geçince bunu tanıtmaya başlayacağız. Gelişmiş ülkeler korumacılığı standartlar üzerinden yapıyor. ABD’ye makine satacağın zaman ayrı standart, Avrupa’ya ayrı, Japonya’ya ayrı standart var. Bu da maliyetleri yükseltiyor. Ama Türkiye’nin istediği standart yok. Hepsi geliyor. Şimdi TURQUM’la birlikte, yabancılar buna göre makine satabilecek. İster uğraşsın, ister satmasın. Bu devasa bir proje. Kaliteli ve kalitesiz firmaları ayrıştıracak. TURQUM alana fuar desteği gibi teşvikler verilmesi de gündemde.”