Belediyelerden imar alamayan ya da mahkeme kararları ile planları iptal olan arazi sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çalıyor. Belediyelerde aylarca süren işlemler bakanlıkta bir-iki ayda sonuçlanıyor ve arazi sahibi istediğini alıyor. Radikal Gazetesi'nde Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, Bakanlık, Çamlıca sırtlarında 85 bin metrekarelik arazide plan tadilatı yaptı. İnşaat yapılmasına izin verilen alan 8 binden 17 bin metrekareye çıkarıldı!
Önce ‘sit’ değeri düşürüldü
Çamlıca’da kalan nadir yeşil alanlardan biri olan 85 bin metrekare arazi, 1991 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak planlara işlendi. Ve inşaata kapalıydı.
Arazi, 2010 yılında Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Doğal Sit Alanı’na dönüştürülerek inşaat yapılmasının önü açıldı. Bu karar sonrası arazinin sahibi Mesa İnşaat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak planlarda ‘park ve dinlenme alanı’ olarak görünen arazinin bir bölümünün konut alanına alınarak imara açılmasını istedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2011 yılında şirketin talebini kabul ederek araziyi oyçokluğu ile imara açtı. Kararla 85 bin metrekarelik arazinin yarısı (42 bin 500 metrekare) konut alanı olarak ayrıldı. 8 bin metrekare üzerine 0.20 emsalle inşaat hakkı tanındı.
Arazinin 22 bin 693 metrekaresi yeşil alan, 15 bin metrekaresi belediye hizmet alanı ve 5 bin metrekaresi ise yol alanı olarak planlandı.
CHP ’li meclis üyeleri Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararını mahkemeye taşıdı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi imara açılan alan kadar yeşil alan ayrılmadığı, planın uygulanması durumunda telafisi güç zararlar doğacağından şehircilik ve planlama ilkelerine aykırılığı gerekçe göstererek planın yürütmesini durdurdu. Radikal mahkemenin kararını ‘Çamlıca’da yeşil karar’ diye haberleştirdi.
Sonra misliyle izin çıktı
Mahkeme kararı üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Yapılan başvuruyu değerlendiren bakanlık makam oluru ile bir ay içinde hem 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı hem de 1/1000 ölçekli uygulama imar planını yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı plan tadilatında ‘konut alanı’ (arazinin yarısı olan 42 bin 500 metrekare) üzerinden inşaat hakkı vermek yerine emsali arttırmadan arazinin tamamını hesaba katarak 85 bin metrekare brüt alan üzerinden araziye 17 bin metrekare inşaat hakkı verdi.
Bununla da yetinilmedi, çatı eğimi yüzde 33’ten yüzde 45’e çıkartıldı. 6.50 yüksekliği kaldırılıp yüksekliği belli olmayan 2 kat sınırı getirildi. Böylece inşaatta çatı katının önü açıldı. Belediye hizmet alanı kaldırılıp rekreasyon alanı eklendi. Rekreasyon alanının altına 15 bin metrekare otoparka izin verildi. Plan, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkartıldı.
Yağmurdan kaçarken...
Plan askıdayken CHP’li Meclis üyeleri, bakanlığın yaptığı plana itiraz etti. CHP’li Doğan Tekel, itirazında arazinin 1. Derece Sit Alanı ve Park ve Dinlenme Alanı olarak işlenmesini talep etti. Plan değişikliğini değerlendiren Doğan Tekel, “Mahkeme kararının arkadan dolanıldığı gibi bir de bonus olarak yeni haklar verilmiş oldu. Arazinin inşaat hakkı ikiye katlanmıştır. İtirazımıza cevap alamazsak mahkemeye gideceğiz” diye konuştu.
Mesa İnşaat arazide Çamlıca Projesi adı altında 100 villalık proje hazırlamıştı. Proje satış değerinin 350 milyon liraya ulaşacağı dile getiriliyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle: “Öncelikle belirtmek gerekir ki, “Çevre değil Şehircilik Bakanlığı” ifadeleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sadece ‘Şehirleşme ile ilgilendiği, çevre konularına duyarsız kaldığı’ iddiası yanlı bir iddiadır. Bakanlığımızın ve Sayın Bakanımızın ‘Çevre’ konusundaki hassasiyetleri ve faaliyetleri tüm halkımız tarafından bilinen bir gerçektir.
‘Yargıya inat 2 kat inşaat’ şeklindeki ifadeler de eksik incelemeye dayalıdır. Haberde bahsi geçen ve gazetenizde daha önce ‘Çamlıca’da yeşil karar’ şeklinde haberleştirildiği belirtilen İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin ‘yürütmeyi durdurma’ kararı, yapılan itiraz üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin 19.02.2013 tarihli ve 2013/886 sayılı kararıyla kaldırılmıştır.
Üst merci konumundaki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin konuyla ilgili olarak yapılan itiraz üzerine verdiği ‘itirazın kabulüne, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına ve yürütmeyi durdurma isteminin reddine’ ilişkin kararına bakılmaksızın, salt İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin kararıyla konunun ‘eksik’ haberleştirilmesini kabul etmek mümkün değildir.
Kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve söz konusu haberden dolayı meydana gelebilecek olumsuzlukları önlemeyi temin etmek üzere işbu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
Öte yandan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya tarafından yapılan açıklamada, “Söz konusu 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12.01.2012 tarih ve 138 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre 644 sayılı KHK’nin 13/A maddesi uyarınca 29.06.2012 tarih ve 4511 sayılı Bakanlık ‘olur’u ile onaylanmış olup, herhangi bir emsal artışı söz konusu değildir. Plan 02.07.2012-01.08.2012 tarihleri arasında 1 ay süreyle İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosunda askıya çıkarılmış olup, herhangi bir itiraz olmadığından kesinleşmiştir” ifadelerine yer verildi.