Mahkemeden Alakır’a Bahar Müjdesi!



Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, geçtiğimiz Kasım ayında 18 yurttaşın açtığı davaya bakan Antalya İdare Mahkemesi, duruşmadan önce ara karar alarak, konuyla ilgili bilirkişi incelemesi yapılıncaya kadar projeye verilen ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesini durdurdu.

18 yurttaş yargıya taşımıştı

İki ayrı HES projesinin ortasında yapılmak istenen Dereköy HES’e 2010 yılında Antalya Valiliği’nce verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına da dava açılmış, 2011 yılında kararın yürütmesi mahkemece durdurulmuştu. Dördü tamamlanmış toplam sekiz HES projesinin bulunduğu Alakır Vadisi’nde, yöre köylüleri ve yaşam savunucuları ile şirketler ve kamu kurumları arasında su için verilen hukuk mücadelesi yıllardır sürüyor. Son olarak Dereköy HES için Antalya Valiliği’nin verdiği ÇED Olumlu kararına 18 yurttaş geçtiğimiz Kasım 2013’de Antalya İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Mahkeme bilirkişi incelemesine kadar yürütmeyi durdurdu

Mahkeme, ÇED olumlu kararıyla birlikte inşasına başlamak için önünde bir engel kalmayan Dereköy HES’le ilgili dava için alanda yapılacak bilirkişi incelemesinin ardından hazırlanacak rapor sonuçlanıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘Su, havzada yaşayanlarındır, kimseye peşkeş çekilemez!’

Dereköy HES Projesi’nin ‘Nihai ÇED Raporu’nu inceleyen İstanbul Üniversitesi Orman Fak. Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, rapordaki pek çok eksiklik ve yanlışıkların bulunduğunu belirterek, “Alakır Havzası yaptığı üretim ile insanlarının ve diğer canlılarının yaşama hakkının olduğu bir yerdir. Bu havzadaki tarımsal üretim ve doğal ekosistemlerin varlığı ‘üstün kamu yararı’ kavramının tam olarak karşılığıdır. Su, ‘üstün kamu yararının’ devamlılığı için çok önemlidir. Havza’da yaşayanlardan başka kimseye peşkeş çekilemez” görüşünü savunmuştu.