Kaçak yapıldığı hukuken kanıtlanan ve yıkım kararı verilen Acarİstanbul için İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin "Acarların özel ormanıdır. İstediği gibi inşaat yapar" gerekçesiyle yürütmeyi durdurması hukuk çevrelerini şaşırttı. Tapuda bile "Serdaroğlu Özel Ormanı" diye geçen araziyle ilgili karara Bakanlık Bölge İdare Mahkemesi de itiraz etti.
Hukuki karmaşa
İstanbul 3'üncü İdare Mahkemesi'nin, Beykoz Belediyesi'nin verdiği inşaat ruhsatını iptal eden kararını Danıştay 6'ncı Dairesi onadı. Buna rağmen Acarlar, yeniden bakanlığa başvurarak inşaat için izin istedi. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu talebi reddedince, bu kararın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi, dava sonunda Acarları haklı bularak 3'üncü İdare Mahkemesi ve Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararlarına uymayacak bir hüküm getirdi. 4'üncü İdare Mahkemesi gerekçe olarak da arazinin Acarlar tarafından ekilip, dikildiğini, bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Serdaroğlu Özel Ormanı için inşaat izin vermeye yetkili olmadığını belirtti. Tapu kayıtlarında bu arazinin Serdaroğlu Özel Ormanı olarak Acarlar'a satıldığı belirtildi.
İşte gerekçe
İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi'nin 22 Haziran'da, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Serdaroğlu Özel Ormanı ile ilgili izin verme hakkının bulunmadığına dair verdiği yürütmenin durdurulması kararının gerekçeleri şöyle: "Serdaroğlu Özel Ormanı'nın ekim ve dikim yoluyla meydana getirilen özel orman olduğu, Orman Kanunu'nun 52'nci maddesindeki kısıtlamaların ve inşaat izni prosedürünün ekim ve dikim yoluyla yetiştirilen özel ormanda uygulanamayacağı, diğer yandan da bir an için izin alma zorunluluğu kabul edilse bile ön izin ve kesin izin ayrımının Orman Yasası'nda yer almadığı, yasada öngörülenin 'izin' olduğu, yasanın aradığı iznin de (Ön iznin de) esasen alınmış olduğu bunun dışında ayrıca izin almaya gerek olmadığı."
Ağaçlandırma
Mahkemenin sonradan ekim ve dikim yapılan yer için bakanlığın izin veremeyeceği yönündeki kararıyla ilgili olarak Beykoz Belediyesi'nden gelen açıklama, konunun muhatabı olmadıkları şeklinde idi. Belediye, Serdaroğlu Özel Ormanı'nın sonradan ağaçlandırılması gibi bir durumun olmadığını, inşaat izin yetkisinin de tamamen Çevre ve Orman Bakanlığı'nda olduğunu öne sürdü.
Araziyi 97'de 5.5 trilyon liraya aldı
Acaristanbul projesinin bulunduğu orman arazisini 1997'de 5.5 trilyon liraya satın alan Acar Holding bölgeye yapı izni almak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurdu. 17 Mart 2001'de bakan onayıyla şirkete 12 ay süreli ön izin verildi. Acarlar için ön izin süresi dört ay daha uzatıldı. Ancak bu sürede de şirket gerekli şartları yerine getiremedi ve yapılaşma sınırlarının yüzde 6'dan yüzde 60'lara çıkartıldığı gerekçesiyle 14 Kasım 2002'de yine Bakan oluruyla "Kesin olur izni" çıkmadığı gibi ön izin de iptal edildi.
Hukukçular: Verilen kararlar çelişkili
İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Prof. Ali Ülkü Azrak, Danıştay kesin kararına rağmen verilen kararın çelişki olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Bu konu toplum çıkarları ile inşaatı yapan firmanın çıkarlarının çatışmasının bir göstergesi. 4'üncü İdare Mahkemesi, kararını verirken Danıştay kararını baz alması gerekirdi diye düşünüyorum. Çünkü bu bağlayıcı bir karardır. İtirazın yapıldığı Bölge İdare Mahkemesi'nin bu çelişkiyi ortadan kaldırması mümkün.