Mahkeme İptal Ediyor; Hazine, KHK ile Satıyor



Şanlıurfa’da kentin yeni yerleşim yeri Karaköprü'nün Batıkent Mahallesi'nde Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yeri olarak tahsis edilen 101 dönüm arazi ile Batıkent Mahallesi'ndeki Göğüs Hastalıkları Hastanesi için ayrılan 51 dönüm arazinin konut alanına çevrilmesi yönünde imar değişikliğine gidildi.

Bunun üzerine TMMOB Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası konuyu yargıya taşıdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı kabul ederek hastane alanlarının konut alanı yapılmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Ancak, iddiaya göre davanın sonuçlanması beklenilmeden Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı konut alanına çevrilen arsayı ihaleye çıkararak sattı.

Sözcü’den Ahmet Kaya’nın haberine göre; dava kurum aleyhine sonuçlanınca da vatandaşlar ödedikleri paralarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan geri aldı.

Danıştay'ın İmar Kanunu ve ilgili mevzuatlara aykırı olduğu için aldığı iki ayrı imar değişikliği kararının iptaline rağmen bu kez de 11 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yine Karaköprü İlçesi'nin Mehmetçik Mahallesi'ndeki 20 dönümlük sosyal donatı alanı konut alanına dönüştürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan KHK ile 3 bin 250 metrekare cami, 3 bin 250 metrekare sağlık ocağı, 4 bin 600 metrekare sosyal ve kültürel alan, 2 bin metrekare pazar alanı olarak ayrılan arazinin yanı sıra, yol alanı konut için tahsis edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hukuki süreç başlatıldı
Danıştay'ın hukuka aykırı olduğu için iptal ettiği uygulamaların başka imar düzenlemeleriyle getirilmesine tepki gösteren TMMOB Şehir Plancıları Odası, bir kez daha yargıya başvurma hazırlıklarına başladı.

Bu kez mahalle sakinleriyle birlikte imar değişikliğinin iptali için yasal başvuruda bulunacaklarını söyleyen İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, “Karaköprü 252 bin insanın yaşadığı bir ilçe. Bu ilçede bir tane devlet hastanesi yok ama, iki hastane yeri konut alanı yapılmak için tahsis ediliyor.” dedi.

KHK ile sosyal donatı alanından çıkarılarak imara açılan 171 bin dönüm alandan elde edilecek gelirin Şanlıurfa'ya kullanılması önerisinde de bulunan Şehir Plancıları Odası Başkanı Açar tepkisini şöyle sürdürdü: “Yasalar hiçe sayılarak bir düzenleme yapılıyorsa o zaman şehrin kaynakları, şehir için kullanılmalı. Eğer Hazine'nin kara deliği 171 dönümlük Şanlıurfa'nın arsasından elde edilen gelirle kapanacaksa, bir 171 dönüm daha tahsis edelim kapansın.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.