Mahalleli Kendi "Dönüşümünü" Kendi Yapacak



Çayırova’nın Emek ve İnönü Mahalleleri dahilindeki Korkakdere’de vatandaş kendi kentsel dönüşümünü kendisi yapmak için önemli mesafe kat etti. Çayırova Belediyesi’nin 9 yıl boyunca kentsel dönüşümü dayattığı, imar yasağı getirip çivi dahi çaktırmadığı, belediyenin yanı sıra kamunun başta emniyet olmak üzere hizmet üretmekte yetersiz kaldığı Korkakdere’nin önü belediyenin kentsel dönüşümden tamamen geri adım atması ve imar izninin çıkmasıyla açıldı.

Örgütlü tepkiyle sonuca ulaştılar
Kocaeli Zirve'de yer alan habere göre, Korkakdere sakinleri 9 yıllık mücadeleyi Murat Koca başkanlığındaki İnönü ve Emek Mahalleleri Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’nin çatısında, örgütlü sürdürdü. Kazanılan dava ve belediyenin kentsel dönüşüm projesinin iptaliyle birlikte akademik çevrelerle temasa geçildi. Kısa adı ŞUAM olan Mimar Sinan Üniversitesi Şehircilik ve Uygulama Araştırma Merkezi ile irtibata geçildi.

Akademisyenler üç gün boyunca sahada anket yaptı
Bu merkezin çağrısıyla tamamı gönüllü; aralarında mimar, şehir plancısı, sosyolog ve diğer sosyal bilimcilerin yer aldığı 25 kişilik ekip 30 Haziran – 02 Temmuz günleri arasında üç gün süreli saha çalışması yaptı. Bu çalışma kapsamında Korkakdere Mevkii’nde yaşayanların altyapı, ulaşım gibi hizmetlere; park, hastane gibi sosyal donatı alanlarına erişim eksikliği en önemli sorun şeklinde açığa çıktı.  

Yine saha çalışmaları ve analizlerde bölgedeki yapıların mevcut fiziksel durumu, mahallelinin ev, yaşadıkları sokak ve komşuluk ilişkilerine gösterdiği önem gibi fiziksel ve sosyal veriler bir araya getirildi. Mahallelinin kentsel dönüşüme bakış açısı ortaya çıkartıldı.

Araştırmanın ilk sonuçları iki gün önce, 16 Eylül Pazar günü dernek binasında, mahalleliye, gönüllü akademisyenler tarafından açıklandı. Konuya dair mahallelinin soruları yanıtlanıp görüşleri alındı. Çalışma mahallelinin istek ve ihtiyaçlarına bilimsel şehircilik, planlama ve mimarlık ilkelerine uygunluk açısından da büyük önem taşıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Yine bir araya gelecekler
Gönüllü akademisyenler Pazar günkü toplantıda mahalle sakinlerine ortak bir çözüm üretmek için birlikte hareket etmeleri dair önerilerde de bulunarak sunumlarını tamamladı.  Öte yandan dernek tarafından araştırma sonuçlarının da dikkate alındığı, bölgede yaşayanların nasıl bir kentsel dönüşüm istediğinin masaya yatırılacağı, somut koşul ve beklentilerin görüşüleceği yüksek katılımlı bir toplantı daha düzenlenecek. Toplantıya dair çağrı bir süre sonra yapılacak.

"Amacımız insan gibi yaşamak"
İnönü ve Emek Mahalleleri Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Murat Koca, 9 yıl önce alınan bir kararın sancılarının hala sürdüğünü belirterek Mimar Sinan, Yıldız Teknik ve Sakarya Üniversiteleri’nden gönüllü akademisyenlerle yapılan anket sonuçlarının yıllardır dile getirdikleri eksikliklerin, bilimsel tescili olduğunu kaydetti. Koca o ankette belediye tarafından yapılmak istenilen kentsel dönüşümün halk tarafından istenmediğinin açığa çıktığını kaydeden Koca şöyle konuştu:

“Yine aynı anketin sonuçlarına bilgilendirme eksiği ve belediye hizmetlerinin yetersizliği de yansımıştır. Biz 9 yıl süren ve yakın tarihte halkın istediği şekilde çözüme kavuşan mücadelemizde kentsel dönüşümün 10-15 katlı binalar yapmak olmadığını, insanların kendi yaşam alanlarını kendisinin planlamasını savunduk. Gönüllü uzmanlarımızca yürütülen ankette de bu sonuca ulaşılmıştır. Yine aynı çalışma kapsamında bulunduğumuz bölgenin ne kadar değerli olduğu açığa çıkmış, kanıtlanmıştır"

Dernek olarak bundan sonraki çalışmalarda da komşularının istekleri doğrultusunda ilerleyeceklerini belirten Koca, "Belediyelerin ve insanların kentsel dönüşüme dair tabularını yıkarak; kadınların, çocukların, gençlerin yaşam alanlarını buranın sakinlerinin görüşlerini alarak tasarlayacağız. Amacımız insan gibi yaşamak için yaşam alanlarını oluşturmaktır. Belediyelerden beklentimiz de bu yöndedir" şeklinde konuştu.