Mahalle Kooperatifleri'nden Kentsel Dönüşüme Yeni Bir Model Önerisi



"Yıllardır yaşadığımız mahallelerimizde, evlerimizin ve yerleşim alanlarımızın geleceğine dair herkes konuşuyor. Bizim de 'çözümümüz' var. Konuşma sırası bizde!" diyen Sarıyer Mahalle Dernekleri Kooperatifleri, 21 Ocak 2012 tarihinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde geniş katılımlı bir etkinlik düzenledi. Birgün Gazetesi'nden Sevgim Denizaltı'nın haberine göre, evlerinin ve mahallelerinin hukuki güvenceye kavuşturulması için dernekler kuran, kendilerini yok sayan rant projelerine  karşı birlikte mücadele eden Sarıyerliler, şimdi de kendi mahalle kooperatiflerini oluşturuyor; yaşadıkları yerlerin, hangi kurum ve kişilere ait olduğuna bakılmaksızın mahalle kooperatiflerine topluca devredilmesini istiyor.

Şimdilik 4 mahallede (Pınar Mahallesi, Kazım Karabekir Mahallesi, Derbent, Reşitpaşa) kurulan bu mahalle kooperatifleri, aynı zamanda Türkiye’nin en demokratik kooperatifleri olma özelliğini taşıyor. Kentsel dönüşüm projeleriyle yaşadıkları yerlerden edilmek istenen tüm yurttaşlara yeni bir model sunan mahalle kooperatiflerinde, mahallede yaşayan herkesin söz sahibi olması hedefleniyor.

Çözüm bizde, biz buradayız!

Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri, önceki akşam bir kez daha kendilerini yok sayan projeleri kabul etmeyeceklerini duyurmak, “Çözüm bizde, biz buradayız” demek için geniş katılımlı bir etkinlik düzenledi. Beşiktaş’ta bulunan Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, Bir Umut Derneği üyeleri ve ÖDP, EMEP, EMEKLİ-SEN, CHP, AKP Sarıyer ilçe örgütlerinden temsilciler de katıldı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Pınar Mahallesi, Kazım Karabekir, Derbent ve Reşitpaşa mahalle dernekleri ve kooperatifleri temsilcileri, “işgalci” olmadıklarını, bu mahallelere henüz su, elektrik, yol bile yokken geldiklerini, burada bir hayat kurduklarını vurguladı.  Şimdi üzerinde yaşadıkları arsalar değerlendiği için, rant çevrelerinin dikkatinin bu mahallelere kaydığını söyleyen temsilciler, mahallelerini terk etmeyi kabul etmeyeceklerini, birlikte örgütlü biçimde mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Siyasetçilerin her seçim öncesi kendilerine hukuki güvence vaadinde bulunduğunu hatırlatan mahalle temsilcileri, “Bizim boş vaatlere karnımız tok. Haklarımızı biliyoruz. 2981 sayılı yasadan doğan haklarımızı istiyoruz. Mahallelerimizin bize topluca devrini istiyoruz” diye konuştu.

Siyasiler halka söz verdi

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, kendisinin de Rumelihisarüstü’nde bir gecekonduda büyüdüğünü, bu nedenle mahallelilerin yaşadıkları sıkıntıları çok iyi bildiğini ve anladığını ifade etti. Genç, “İçinizden biri olarak seçimlerden önce de sonra da yapılması gerekeni ısrarla söyledik, 'çözüm yerindedir, orada yaşayanlardadır' dedik. Bu işi Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer Belediyesi ve sizin kurduğunuz mahalle kooperatifleri birlikte çözecek. Bir kez daha söz veriyorum, sizler adına, sizin haberiniz ve onayınız olmaksızın hiçbir evrakın altına imza atmayacağım” dedi.

AKP’li belediye meclis üyesi Cemil Özbalta da, “Haklı davanızda sonuna kadar yanınızdayım. Sizin kabul etmediğiniz hiçbir çözüme evet demeyeceğiz” diye konuştu.
 
Bu sözleri verdirten sizin gücünüz

Sarıyerlilerin mücadelesine en başından beri destek veren Bir Umut Derneği’nden hukukçu Erbay Yucak, yerel yöneticilerin ve siyasetçilerin verdikleri bu sözlerin, halkın örgütlü ve kararlı mücadelesinin bir sonucu olduğunu söyledi. Mahallelerde kurulan kooperatiflerin Türkiye’nin en demokratik kooperatifleri olduğunu ve ülkeye yeni bir model hediye ettiğini belirten Yucak, halka seslenerek “Size verilen bu sözleri unutmayın. Bu sözleri onlara verdirten sizin gücünüzdür. Kendinize güvenin. Biz yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri’nin düzenlediği “Çözüm Bizde!” toplantısının sonuç bildirgesi şöyle:

"Bizler bu toplantı vesilesiyle diyoruz ki;

• Mahallede yaşayanların rızası alınmamış hiçbir projenin uygulanma şansı yoktur.
• Yıllardır yaşadığımız mahallelerde işgalci nitelemesiyle muhatap sayılmamızı kabul etmiyoruz.
• Çözüm önerimiz açık ve nettir. Yerleşimlerimizin üzerinde bulunduğu arsalar, hangi kurumlara ve kişilere ait olduğuna bakılmaksızın mahalle kooperatiflerine topluca devredilmelidir. Bu çözümün gerçekleşmesi için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Tercihlerini üç-beş kişinin rantçı emellerinden değil, mahallede yaşayan biz halktan yana kullanmalıdırlar.
• 2981 sayılı kanundan doğan haklarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız.
• Depremsellik bahanesiyle önümüze getirilecek ve bizlerin mahallemizde sağlıklı, güvenli bir ortamda yaşama hakkımızı hiçe sayan uygulama ve projelerin karşısında olacağız."