Madridli Mimarların 100 İşi "Madrid %100 Mimarlık" Sergisinde



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Madrid Mimarlar Odası ile karşılıklı işbirliği protokolü çerçevesinde düzenlenen ve “çağdaş İspanyol mimarlığının en kapsamlı sergilerinden biri” olarak nitelendirilen “Madrid %100 Mimarlık” sergisi, odanın Karaköy Hizmet Binası’nda izleyiciler ile buluştu.

Madridli mimarlar tarafından gerçekleştirilen toplamda 100 projeyi içeren serginin açılışı, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube’den Sami Yılmaztürk ve Samet Tezcan ile Madrid Mimarlar Odası temsilcisi Alvaro de Torres’in katılımı ile gerçekleştirildi.



Açılışın ilk konuşmacısı Yılmaztürk, İstanbul ve Madrid Mimarlar Odalarının Mayıs ayında gerçekleştirdiği karşılıklı işbirliği protokolünün “ilk ürünü olan etkinlik” şeklinde nitelendirdiği serginin, Madrid mimarlığının dilini, kültürünü ve çizgisini Türk mimarları ile buluşturacağını dile getirdi. Yılmaztürk aynı zamanda sözü geçen işbirliği çerçevesinde düzenlenecek olan bir çelik yapı yarışmasını da müjdeledi.

İkinci konuşmacı olarak söz alan Tezcan ise, serginin önemini pek çok boyutu ile vurgulamanın mümkün olacağını, ancak kendisinin bunlardan yalnızca ikisine değineceğini belirterek, sergide yer alan yapı üretimlerinin niteliklerine ve işaret ettiklerine referans verdi. Tezcan, “arkasına gelenek, kültür ve tarih alan soylu bir üretim” olarak tanımladığı “Madridli projeler”in öz değerlerine sahip çıktığını, çevre ve insana saygı kaygısı ile ortaya konduğunu vurguladı.



Tezcan, sergideki tüm ürünlerin büyük bir gelişmeye işaret ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Arkalarındaki tarih ve kültür, bizim de paylaştığımız değerler. Bu sayede bize de önemli bir ilham kaynağı oluyor” dedi.

Açılış kapsamında sergideki projelerden bir seçkiyi detaylı olarak izleyiciler ile paylaşan Madrid Mimarlar Odası’ndan Alvaro de Torres ise, Türk mimarlar için Madrid üzerinden Avrupa’ya doğru bir tür çıkış noktası olmasını diledikleri serginin yaratacağı çeşitli olanaklara değindi. Torres bu sayede İstanbullu mimarların, “topluma hizmet eden bir meslek alanı olarak” mimarlığın Madridli temsilcileri ile tanışmalarını da sevinçle karşıladığını belirtti.



“Madrid %100 Mimarlık” sergisini takiben 18 Mart 2010 tarihinde İspanyol mimar Diego Escario, mimari yaklaşımlarını ve sergideki projesini anlatmak üzere bir konferans verecek. Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin de aynı kapsamda Madrid’te sergilenmesi planlanıyor.

Karaköy’deki “Madrid %100 Mimarlık” sergisi 29 Mart 2010 tarihine kadar görülebilir.