Maden Yasası Böyle Geçerse Bor Özelleşmiş Demektir

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Aydın Çelebi, gündemdeki Maden Yasa Tasarısı’nın bu haliyle Meclis’ten geçmesinin, bor madenlerinin özelleştirilmesi anlamına geleceğini öne sürdü.

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Aydın Çelebi, Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli doğal kaynaklarından Bor’un Maden Kanunu değişikliğini öngören ve halen TBMM’de görüşülmekte olan tasarıyla yeniden gündeme geldiğini anımsatarak, “Tasarı Bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilmesine, hatta ihracına yol açan hükümlere yer veriyor. Böylece bu zenginliğimizin, dünya Bor piyasasında monopol durumda olan, ulusötesi dev tekel U.S. Borax’ın denetimine girmesinin de yolu açılmış oluyor” dedi.

Dünya Bor pazarında, Türkiye’nin cevher miktarı olarak yüzde 31 payla yer alırken, U.S. Borax’ın yüzde 38 paya sahip olduğunu ifade eden Çelebi, şunları söyledi:

“Ancak yaklaşık 1.2 milyar dolarlık parasal büyüklükten U.S. Borax’ın aldığı yüzde 65’lik paya karşılık, Eti Holding’in payı yüzde 21’dir. Bu çarpıklığın nedeni ülkemizin Bor’u büyük ölçüde ham madde olarak işlemeden ihraç etmesidir. Eti Holding’in başlattığı yatırımların devam ettirilmesi ve rafine ürün tesislerine yatırım yapılması halinde kısa vadede şimdi 200-250 milyon dolar civarında olan Bor ihracatımızın 500 milyon dolara orta vadede 1 milyar dolara yükseleceği açıktır.”

Çelebi, diğer yandan özellikle uç ürünlere yönelik teknolojinin gelişmesiyle, bu alanda yaratılacak katma değerin on kat daha fazla olabileceğinin bilindiğini de vurgularken, “gündemdeki Maden Yasa Tasarısı’nın bu haliyle Meclisten geçmesi, Bor madenlerinin özelleştirilmesi anlamına gelecektir. Uluslararası tekel U.S. Borax bu durumdan yararlanarak, özel girişimciler arasındaki rekabet sonucu ucuzlayacak olan Bor madenlerimize yok pahasına el koymuş olacaktır” şeklinde konuştu.