Maden Şirketi Köylüye Tazminat Ödeyecek

(Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Aydın Çine'ye bağlı Yolboyu Mahallesi’nde yaşayan köylüler, adeta mahallenin içinde faaliyet yürüten maden işletmelerinden Eysim Madencilik’e karşı açtıkları davayı kazandılar. Yolboyu köylüsü Erol Tosun tarafından açılan davada Aydın 1. Asliye Hukuk Mahkemesi hem tazminata hükmetti hem de işletmenin toz çıkışına karşı bazı önlemler almasına karar verdi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Madran ve Gökbel Dağlarındaki maden ocaklarından getirilen kuvars ham maddesinin depolanıp öğüterek paketlemesinin yapıldığı işletmeler Yolboyu köyüne adeta bitişik durumdalar. Çine Aydın kara yolunun her iki yanında bulunan ve Çine kent merkezine de birkaç km uzaklıkta bulunan işletmelerin çıkardığı toz nedeniyle bölgede yaşayan köylüler yıllardır ciddi sağlık ve çevre sorunları ile uğraşıyorlardı. Her iki işletmeden kaynaklı tozların hem ürünlerine hem de sağlıklarına çok ciddi zararlar verdiğini söyleyen köylüler, bu madenlere karşı tazminat davası açmışlardı. Bilirkişi keşfi sonrası tozun özellikle tarım ürünlerine zarar verdiği bilirkişi raporuna da yansımıştı.

Yolboyu köylülerinden Erol Tosun tarafından açılan davayı karara bağlayan mahkeme Tosun’a, şirketin faaliyete geçtiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere yasal faizi il birlikte 113.648,03 TL tazminat ödemesine karar verdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: “Komşu hukukuna aykırılığın giderilmesi yönünden masrafı davalı şirkete ait olmak üzere;

Maden sahasında sulama faaliyetinin, özellikle yükleme ve boşaltma zamanında sürekli çalışır vaziyette tutulmasına, bunun dışında 5 dakika arayla sulama yapılmak suretiyle sulamanın sıklaştırılmasına,

Davacıya ait taşınmaz sınırına rüzgar kesici levha yerleştirilmesine. Stok alanında bulunan ince malzemenin kapalı kutular içerisine alınmasına karar verdi.

‘Patronların ilçenin sahibi olmadığını gösterdi’
Kararı değerlendiren Tosun’un Avukatı Hicran Danışman şunları söyledi: “Bu mahkeme kararı, Çine'deki maden patronlarına, tüm ilçenin sahibi olmadıklarını gösterdi. Maden tozunu pervasızca evlerin ve tarlaların üzerine salamazsın. Komşuluk hukukuna uygun davranmak zorundasın. Bunu Çineli işçiler, köylüler de görmeli. Yaşam alanlarını savunmak için Erol Tosun kadar cesur olabilmeli.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.