Maden Ocağına Yakın Mahallede Kamulaştırma İsyanı



Manisa'nın Soma ilçesinin kırsal mahallelerinden biri olan Deniş Mahallesi’nde son 6 yıldır yaşanan kamulaştırma karmaşası sebebiyle vatandaşlar sıkıntılı günler yaşıyor. Deniş Mahalle Muhtarı Mehmet Ali İri ve mahalle sakinleri kamulaştırmadan kaynaklı yaşadıkları sıkıntıyı kendilerini ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'na ve CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy'a anlattı.

Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre; Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bölgedeki yerüstü maden ocağı çalışmalarını rödovans sözleşmesiyle 2016 yılında Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devretti. Kolin şirketi ise kendisine bağlı Hidro-Gen AŞ adı altındaki firma ile Deniş Mahallesi’nin yakınındaki yerüstü maden ocağında çalışmalara başladı.

Yerüstü maden ocağının faaliyet alanın genişletileceği ve Deniş Mahallesi’nin faaliyet alanını içerisinde yer olduğu gerekçesiyle 2016 yılında mahalle için ‘Kamu yararı' adı altında kamulaştırma kararı alındı. 6 yıldır kamulaştırma çalışmaları devam ederken, yer üstü maden ocağının faaliyetleri 2 yıl önce mahalleye 150 metre yakınken, şimdi mahallenin 100 metre mesafesine kadar geldi. Her geçen yıl mahalleye yaklaşan madencilik faaliyetleri vatandaşları hem sağlık, hem de yetiştirdikleri ürün bakımından olumsuz yönde etkilemeye başladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Bakkal yok, su yok, 150 haneden 20 haneye düştü”
Deniş Mahallesi’nin 6 yıldır kamulaştırma çilesi yaşadığını ifade eden mahalle muhtarı Mehmet Ali İri, madencilik faaliyetlerinin artık kapılarına kadar dayandığını, ancak kamulaştırma sürecinin halen devam ettiğini ifade etti.

Mahalle muhtarı Ali İri yaşanan sıkıntıyı şu cümlelerle dile getirdi: “6 yıldır bir kamulaştırma bilmecesini çözmeye çalışıyoruz. Şirket finansal yük getireceği sebebiyle kamulaştırmayı 15 yıla yaydı. 4 yılda sadece 16 parsel kamulaştırıldı. Mahallemizde 450 parsel daha var kamulaştırılacak. Kamulaştırma sıkıntısı sebebiyle mahallede bakkalımız kalmadı. 2 yıl önce 5 kahvehanemiz vardı, şimdi hiç yok. Son iki yılda 150 olan hane sayımız 20'ye düştü. Suyumuz yok. Çeşmelerden akan suyu içme suyu olarak kullanamıyoruz. Haftada bir kere tankerle içme suyu taşınıyor mahalleye. Vatandaşımız büyük mağduriyet yaşıyor.”

Madencilik faaliyetlerinin artık köyün 100 metresine kadar yaklaştığını dile getiren Muhtar İri, madenden çıkan tozların vatandaşların sağlığını ve yetiştirdikleri ürünleri olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

İri açıklamasına şu cümlelerle devam etti: “Madenden patlatılan dinamitler sebebiyle mahalledeki evlerde çatlaklar oluştu. Mahalle sakinleri her gün korkuyla yaşıyor. Çıkan tozlar sebebiyle vatandaşlarımızda üs solunum yolları rahatsızlığı arttı. Yetiştirdiğimiz ürünler tozlardan olumsuz etkilendi. Şu anda yaz günü mahallede hiçbir vatandaş evinin penceresini kapısını açamıyor. Çünkü toz içinde. İktidar tarafından burada siyaset hiç çalışmıyor. Hangi kapıyı çaldıysak yüzümüze kapandı. Artık kaderine terk edilmiş bir mahalleyiz. Bir an önce bu kamulaştırma bilmecesini çözülmesini bekliyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.