Maça bile Gitmeden İnönü'ye İsmini Verdi



Beşiktaş İnönü Stadyumu'nun ismi değişiyor. Geçen hafta yapılan anlaşmaya göre stat artık Fi-Yapı İnönü Stadyumu olacak. İsim hakkı için stada ilk yıl için 3.5 milyon lira ikinci yıl için 3 milyon dolar verecek olan Fi-Yapı'nın patronu Fikret İnan'ın asıl hedefi ise çok daha farklı. İnan, yıkılıp yeniden yapılması gündemde olan stadın yapım işini üstlenmek istiyor.

Fikret İnan'ın markasını İnönü Stadı'na vermesinin hikayesi aslında ilginç. Normalde bu yatırımı yapan birisinin koyu Beşiktaşlı veya futbola ilgi duymasını bekleyebilirsiniz ancak tam tersi. Enteresandır, Fikret İnan daha hayatında maça bile gitmemiş, hiç stadyum görmemiş. 'Hiç mi futbol oynamadınız hayatınızda?' diyorum, o da , 'işte arada halı sahalarda filan oynadık' diye cevap veriyor. 'Hiç mi maç seyretmezsiniz?' diyorum, 'O kadar da değil, bazen televizyonda seyrederim ama stada gitmem' diyor. 'Hangi takımı tutuyorsunuz' diyorum, cevap beklediğim gibi geliyor: "Şimdiye kadar takım tutmazdım ama bundan sonra Beşiktaşlıyım artık. Zaten Fi-Yapı İnönü Stadı'ndaki ilk maça da gideceğim."

Taraftar Medical Park'a tepki gösterdi

İnönü Stadı'nın isim hakkının daha önce Medical Park'a satılması gündeme gelmişti. Ancak taraftarlar bu iş birliğine sert tepki gösterdi. Özellikle de olası mağlubiyetler halinde hastanenin ismi kullanılarak kendileri ile dalga geçilebileceğinden endişe ettiler. "Burası Şeref Bey, hastane değil" diye tezahüratlar yaparak da stadın isminin değişmesini önlediler. Peki şimdi aynı tepki Fi-Yapı için de gelir mi?

Asıl niyet başka

İnan, böyle bir tepki oluşmayacağına inanıyor. Çünkü İnönü Stadı'na isim vermeleri kendileri için bir başlangıç. Asıl niyetleri ise stat yıkılıp yeniden yapıldığında bunu gerçekleştirenin kendileri olması. İnan'a göre taraftarlar stadlarını yeniden yapacak bir firmaya tepki göstermezler:

"Buraya giriş niyetimiz belli. İnönü yıkılıp yeniden yapılabilir. Gerekli işlemler başladı. Eğer stadın yıkım izni alınırsa biz yeniden yapan taraf olmak istiyoruz, esas hedef odur. İhaleye tüm gücümüzle asılacağız. Ayrıca İnönü lokasyon ve tarih olarak önemli bir yer. Buraya isim yazdırmak bizim için paradan daha kıymetli, çok prestijli bir iş."

2 yılda isme alışılmaz

Stadı kendilerinin yapması halinde 5 yıllık bir isim anlaşması talep edeceklerinin de altını çiziyor. Çünkü kısa sürede yeni bir isme alışmak kolay değil. İnan, bunun 2 yılda da kolay kolay olmayacağını şimdiden kabul ediyor. Ama stadın yıkılma ihtimali nedeniyle anlaşma en fazla 2 yıllık yapılabilmiş. İnan, ancak 5 yıllık bir süre olursa yeni ismin yerleşeceğini düşünüyor.  

Fikret İnan'a stat teklifi Beşiktaş yöneticilerinden Ertunç Soğancıoğlu vasıtası ile gelmiş. Önce Beşiktaş tarafı 7 milyon dolar istemiş, İnan iki yıl için ayrı ayrı 3 milyon lira önermiş. İlk yılı 3 milyon lira, ikinci yılı 3 milyon dolar olarak da orta yol bulunmuş. Ta ki Yıldırım Demirören devreye girene kadar...

"Anlaşma yaptıktan sonra Başkan telefonla aradı, fiyatı biraz daha artırmamızı rica etti. Biz de kıramadık ve ilk yıl 3.5 milyon lira, ikinci yıl 3 milyon dolar olmak üzere anlaşmayı imzaladık." 

İnönü Stadyumu'na yeni tabelası bir hafta içinde asılacak. Yeni stad yapılana kadar da artık orası Fi-Yapı İnönü Stadyumu olacak.

Not: İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. 1947'de açılışında adı İnönü Stadyumu iken 1952'de Mithatpaşa Stadyumu'na çevrildi, 1973'de tekrar İnönü Stadyumu oldu. Beşiktaş, açılışından beri bu stadı kullanıyor.